hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szavazás az alkotmányról

2005. 01. 17.
Az Európai Parlament túlnyomó többséggel jóváhagyta az európai alkotmány szövegét, és arra hívta fel az EU-tagországok kormányait, hogy népszerűsítsék az alapszerződést országhatáraikon belül. Az alkotmányra 500 strasbourgi képviselő szavazott igennel, míg 137-en voksoltak ellene és 40-en tartózkodtak.Lengyel EU-képviselők tiltakoznak Strasbourgban a szavazás előtt. "Az alkotmány Európa halála"

Ahhoz, hogy az alapszerződés 2006 novemberében érvénybe léphessen, mind a 25 tagállamnak ratifikálnia kell a dokumentumot népszavazás vagy a helyi parlamentek szavazása útján. Eddig Portugália, Spanyolország, Írország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Belgium, Dánia, Csehország és Lengyelország jelezte, hogy referendumot tart majd, a többi tagországban a parlamentek döntenek majd a kérdésről. Jean-Claude Juncker, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke szerint fennáll a veszély, hogy a ratifikálás folyamata során az integráció "megfeneklik", különösen a népszavazással döntő országok miatt. Az alkotmányt eddig Litvánia és Magyarország ratifikálta parlamenti szavazás útján, a spanyolok pedig februárban szavaznak majd az alapszerződés sorsáról. (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!