hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sárrá olvadt hegy
Pusztító időjárás Európában és a tengerentúlon

2005. 01. 17.
Alig ért véget a délkelet-ázsiai szökőár tombolása, a természet erői máris újabb térségeket vettek támadás alá. Az Egyesült Államokban és Európa északi részén tapasztalt rendkívüli időjárás több tucat emberéletet követelt, több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat, és háztartások százezrei maradtak hosszabb-rövidebb időre áram- és ivóvízellátás nélkül. Míg egyes helyeken a lehullott hó és eső mennyisége döntött évtizedes rekordokat, másutt áradások és váratlan sárcsuszamlások zökkentették ki a helybélieket nyugodt mindennapjaikból.



A kaliforniai sárlavina egy falut temetett maga alá. A hegyek is megmozdulhatnak Fotó: Reuters

A Kalifornián átvonuló heves vihar az állam déli részén áradásokat és sárcsuszamlásokat, északon pedig szokatlanul erős havazást okozott. A déli La Conchita térségében bekövetkező sárcsuszamlás tizenöt házat temetett maga alá. A mentőalakulatok több méter vastag sártengerben kutattak túlélők után, miután a beszámolók szerint a közeli, festői szépségű hegyoldal egy szép napsütéses napon minden előjel nélkül "cseppfolyóssá vált", és a környező házakra zúdult. Az egyik helyi lakos, Jimmie Wallet csak jégkrémért ugrott ki a boltba, ám mire visszatért, házát már elborította a sártenger, feleségével és három gyermekével együtt, akiket már csak holtan tudtak kiemelni a mélyből. A településen már 1995-ben is történt hasonló eset, amikor is a jelentések szerint 600 ezer tonna homok és sár zúdult le a hegyről. 

Alig tíz kilométerrel arrébb, Piru városka lakóit a közeli tó kiáradása veszélyezteti, Los Angeles külvárosában pedig egy lakóparkot kellett kiüríteni, mivel fennáll a veszély, hogy a hegyoldal itt is hamarosan "lábra kel". Az Országos Időjárás-előrejelző Szolgálat szerint Los Angelesben 1877 óta nem láttak ennyi esőt esni két hét leforgása alatt. Az áradások és sárcsuszamlások miatt a térségben több mint száz út járhatatlanná vagy rendkívül veszélyessé vált, amit az a tény is bizonyít, hogy a hatóságok jelentései szerint egyetlen nap alatt 720 közúti baleset történt. Áradásokról adtak hírt Arizona, Nevada és Utah államokban is. 

Ugyanez a vihar az állam északi részén, Sierra Nevada környékén akkora hómennyiséget zúdított a térségre, amelyre a meteorológusok szerint 1916 óta nem volt példa. Mivel az Amtrak vasúttársaság egyik szerelvénye elakadt a hótengerben, 220 utas kényszerült az éjszakát a vonaton tölteni. A közutak mentén helyenként 3 méter magas hófal tornyosul, így az autósok szerint a közlekedés most "olyan érzés, mintha az ember egy labirintusban haladna előre". A helyi nemzetközi repteret is le kellet zárni, mivel a hóekék nem bírták a természet diktálta tempót. További fejfájásra ad okot, hogy a hatalmas hómennyiség olvadásakor újabb áradások várhatóak.

A rendkívüli mennyiségű csapadék áradást okozott az Ohio folyón is, ami Nyugat-Virginia, Ohio, Kentucky és Indiana államokban is éreztette hatását. Míg Ohio állam középső és déli részén a folyók léptek ki medrükből, a nyugati és északi területeken a hó- és jégkár miatt a vihar csúcspontján 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. Ohio kormányzója az állam 88 megyéjéből 28-ban szükségállapotot hirdetett ki. Indiana állam déli részén több százan kényszerültek elhagyni lakhelyüket, miután a folyók vízszintje vészesen megemelkedett. A helyiek szerint 1937 óta nem volt a térségben ilyen áradás. A rendkívüli időjárás miatt Indianában 56 ezer 500-an, Pennsylvania államban pedig több mint 37 ezren maradtak áram nélkül.

Az időjárás ezúttal Európát sem kímélte, ahol Írországtól kezdve Nagy-Britannián át egészen Oroszországig viharos, helyenként orkánszerű szél és heves esőzések okoztak károkat. A viharoknak legalább 16 halálos áldozata van. Írországban több folyó kilépett a medréből és a közutakat is elöntötte. Itt 150 ezer háztartás maradt villamos energia nélkül egy teljes hétvégére. Nagy-Britannia egyes részein 195 kilométer/órás szél vágtatott végig, és a heves esőzések áradásokat okoztak. Az északnyugat-angliai Carlisle városka több ezer lakója kényszerült elhagyni otthonát, miután az Eden folyó kilépett medréből. A településen az utóbbi 30 évben nem volt példa ilyen pusztító áradásra. Cumbria térségében 12 ezer otthon maradt áram nélkül, miután egyetlen hétvége alatt egy egész havi csapadékmennyiség zúdult a vidékre. Skócia déli, valamint Wales északi részén pedig szintén a megáradt folyók és a helyenként hurrikánerősségű szél okozott fennakadást, 60 ezer háztartást hagyva áram nélkül. 

Hasonló volt a helyzet Skandináviában is, ahol Svédország déli részéről jelentettek halálos áldozatokat, Norvégiában pedig az olajtermelést kellett napokra leállítani. Mivel Norvégia a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, a kényszerpihenő komoly termeléskiesést jelentett. Svédországban 219 ezer, Dániában pedig 12 ezer 500 otthon borult sötétségbe. Finnországban a tengerszint rekordmagasságba emelkedett, és több part menti utat elöntött. Dániában a kidőlő fák és szél által felkapott nehéz tárgyak okoztak több esetben halált, Németország északi részén pedig hidakat kellett lezárni, több vonatot és kompot pedig nem tudtak elindítani.

A vihar azonban itt sem állt meg, hanem egészen a Balti-tenger vidékéig vágtatott: a hurrikánerősségű szél háztetőket leszakítva, 145 kilométer/órás sebességgel tombolt végig a térségen. A meteorológusok szerint a környéken 40 éve nem volt példa ilyen zord időjárásra. Lettország lakóinak 40 százaléka, Észtországban és Litvániában pedig több ezer háztartás maradt napokon át áramellátás vagy fűtés nélkül. Az előzetes becslések szerint a károk mértéke több tízmillió euróban mérhető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!