hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A függetlenség napjai
Hatalomátadás Irakban

2004. 07. 05.
Két nappal a bejelentettnél korábban és visszafogott külsőségek mellett adták át az amerikaiak a hatalmat Irakban az új átmeneti kormányzatnak. A változások nagyobbrészt szimbolikusak, hiszen az országban továbbra is 160 ezer külföldi katona állomásozik majd, természetesen saját parancsnokság alatt, míg Ijad Allavi frissen kinevezett iraki miniszterelnökre vár a feladat, hogy újjászervezze a koalíciós erők által feloszlatott katonai egységeket. Ezekre pedig sürgősen szüksége lehet, mivel az amerikaiak értésére adták, hogy az iraki civilek elleni támadások elhárítása már az új, helyi adminisztráció feladata lesz. A koalíciós parancsnokok azonban fenntartják a jogot arra, hogy bárhol fellépjenek a terroristákkal szemben. Az Egyesült Államok, elsősorban pedig Bush elnök legfontosabb rövid távú célja az, hogy olyan eredményeket mutasson fel, amelyek megindokolják a hazai közvélemény előtt a több mint 800 amerikai katona áldozatát, akik életüket adták Irak demokratizálásáért.



Iraki rendőrök felvonulása Bászrában a hatalomátadás napján. A neheze most következik Fotó: Reuters

Az elmúlt hónapok erőszakhulláma, a fogolybotrány, a lefejezett túszokról bemutatott videók és a továbbra is büntetlenül szervezkedő Muktada al-Szadr iszlám vezető tevékenysége az amerikai beavatkozás kritikusait látszik igazolni. Visszavonulni azonban, vélik sokan, még nagyobb hiba lenne, hiszen akkor pillanatokon belül egy Irán által is támogatott iszlamista hatalomátvétel söpörhetné el a frissen felállított iraki kormányzatot.

Az iraki függetlenség leglátványosabb bizonyítéka lehet a volt elnök, Szaddám Huszein és tizenegy további amerikai fogságban lévő vezető – köztük a kurd falvak elleni gáztámadásairól hírhedtté vált tábornok, "Vegyi Ali" – átadása az új kormányzatnak. Igaz, a foglyok csak jogilag kerültek iraki őrizet alá, a szökéstől tartva Allavi kormányfő felkérte az amerikaiakat, hogy a tárgyalásig vigyázzanak tovább Szaddámékra, akikre – ha a vádakat rájuk bizonyítják – akár halálbüntetést is kiszabhat az iraki bíróság.

(Mérő Miklós cikke a fókusz
rovatban olvasható
)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!