hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekülés az iraki fogságból

2004. 05. 09.
Miközben Irakból naponta érkeznek a hírek robbantásokról, súlyosbodó harcokról és emberrablásokról, az elmúlt héten végre örömteli eseményről is beszámolhatott a média. Thomas Hamill, a Mississippi államból származó 43 éves teherautó-sofőr ugyanis csodával határos módon, épségben menekült el fogva tartóitól. Thomas Hamill, néhány órával a szabadulása után. A bátorság és az imák segítettek Fotó: Reuters

A férfi még április elején tűnt el, amikor Bagdadtól nyugatra iraki lázadók rátámadtak arra az üzemanyag-szállító konvojra, amelyben az ő teherautója is haladt. A támadás során Hamill további hat kollégája is eltűnt, és két katonának is nyoma veszett. Röviddel ezután Hamillt és az egyik katonát két külön videofelvételen mutatta be az arab al-Dzsazira televízió, álarcos fegyveresek foglyaként. A másik elrabolt katonának, illetve az eltűnt civilek közül négy személynek megtalálták a holttestét, a további két túsz sorsa viszont egyelőre ismeretlen.

Hamillnek háromhetes rabsága alatt már volt egy szökési kísérlete, néhány nappal végleges szabadulása előtt. Valahogyan sikerült kilopóznia a házból, ahol fogva tartották, amikor éppen egy amerikai helikopter haladt el a közelben. A férfi ugyan megpróbálta felhívni magára a figyelmet, de a katonák nem vették észre, és továbbrepültek. Hamill ekkor felismerte, hogy egymagában a puszta közepén, víz és élelem nélkül nem bírná sokáig, így inkább visszalopózott a házba, ahol az emberrablók semmit nem vettek észre az incidensből.

Néhány nap múlva, egyik reggel Hamill közeledő katonai konvoj zaját hallotta a házból. Ekkor kifeszítette szobája ajtaját, és kifutott az útra, ahol a katonák elhaladtak. Joseph Merrill hadnagy arról számolt be, hogy szakasza épp az egyik olajvezetéken kereste a meghibásodás helyét, amikor a közeli házból egy rohanó férfi alakja bukkant elő. Az ismeretlen az ingét lengette, és angol nyelven kiabált. A katonák, miután látták, hogy a férfi fegyvertelen, maguk is közelebb mentek, és azonnal felismerték, hogy a kiabáló idegen nem más, mint az eltűnt Thomas Hamill. Ezek után a házat is átkutatták, de ott csak nőket és gyermekeket, a ház körüli f?ben pedig egy eldobott fegyvert találtak.

A rabság három hete alatt Hamill rokonai és ismerősei egy pillanatra sem adták fel a reményt, hogy a férfit épségben újra láthatják. Hamill nagynénje a CNN-nek adott nyilatkozatában elmondta: "Végig hittük, hogy Isten átsegíti ezen a helyzeten." Hasonló véleményen volt a férfi kilencvenkét éves nagymamája is: "Tudtam, hogy Isten vissza fogja őt hozni." Hamill egyébként családi tejgazdaságot vezetett több éven át, ám mivel a megélhetés nehézkes volt, az adósságok pedig egyre inkább halmozódtak, végül eladta teheneit, és úgy határozott, hogy vállalva a veszélyeket, elszegődik Irakba teherautó-sofőrnek, hogy két tinédzserkorú gyermekét el tudja tartani, és finanszírozhassa felesége tervezett szívműtétjét is. A cég, amelyhez Hamill leszerződött, 80-120 ezer dollár éves adómentes jövedelmet ígért alkalmazottainak.

Miután megérkezett a lesújtó hír a férfi eltűnéséről, Hamill lakhelyének, a mindössze kétezer főt számláló Macon városkának a polgárai példás összefogásról tettek tanúbizonyságot. A lakók a helyi baptista gyülekezetben huszonnégy órás imaláncot szerveztek, a törvényszék épületében pedig minden éjjel virrasztást tartottak. A hívek még a hagyományos húsvéti istentisztelet helyett is ima-összejövetelt rendeztek. A férfi felesége, Kellie így nyilatkozott: "Nagyon nehéz helyzet volt, ami megpróbált bennünket, de azt szeretném üzenni az embereknek, hogy ha van hitük és imádkoznak, akkor minden megtörténhet."

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!