hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyűlölt játékok
Terrortámadás száz nappal az olimpia előtt

2004. 05. 09.
Éppen száz nappal az Athéni Olimpiai Játékok megnyitója előtt bombarobbanás rázta meg a görög fővárost. Az Athén egyik legjobban őrzött negyedében elkövetett merénylet komoly kérdéseket vet fel a játékok biztonságával kapcsolatosan. A helyi hatóságoknak azonban nemcsak arról kell tudniuk meggyőzni a nemzetközi közvéleményt, hogy a rekordszint? összegeket felemésztő biztonsági intézkedések elégségesek lesznek a játékosok és vendégek biztonságának biztosítására, hanem szembe kell néznie azzal is, hogy jelentős lemaradásban vannak a létesítményeket érintő előkészületi munkákat illetően is.



A NOB a jövő héten kezdi meg a játékoknak helyet adó létesítmények utolsó szemléjét, melynek célja azoknak a terveknek a jóváhagyása, melyek megvalósítása révén az utolsó simítások is befejeződhetnek legkésőbb egy hónappal a játékok megnyitója előtt. "Ehhez már most az utolsó pillanatban vagyunk" – mondta Dzsanna Angelopulosz Daszkalaki, a 2004-es játékok szervezőbizottságának elnöke. Reuters

Komoly károkat okozott az Athén Kalithea negyedében található rendőrségi épületben a szerdán hajnal előtt felrobbant három bomba, azonban személyi sérülés nem történt, mivel egy újság szerkesztőségébe tíz perccel a robbanásokat megelőzően befutott névtelen telefonhívásnak köszönhetően a helyszínt sikerült időben kiüríteni. Az eddig egyetlen terrorszervezet által sem felvállalt robbantásokkal kapcsolatosan a görög kormány igyekszik azt az álláspontot erősíteni, mely szerint a robbantások nem írhatók a nemzetközi terrorizmus számlájára. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök kijelentette, hogy a robbantások semmilyen összefüggésben sincsenek a nyári játékokkal. Rendőrségi vélemények szerint a November 17 elnevezés? szélsőséges baloldali gerillacsoport gyanúsítható, mely az elmúlt évtizedek során számos bombarobbantásért volt felelős, és az elmúlt időszakban is több merényletet követett el a játékok elleni tiltakozásuk kifejezéseként.

"Minden emberileg lehetséges intézkedést megteszünk a játékok biztosítása érdekében – mondta Dora Bakojanni, Athén polgármestere arra
a robbantások keltette jelentős nemzetközi visszhangra reagálva, mely szerint az Athén egyik legerősebben védett negyedében elkövetett merényletek komoly biztonságpolitikai kérdéseket vetnek fel. 

A görög hatóságok több európai és amerikai hatósággal, valamint a NATO-val együttműködve dolgoztak ki egy hozzávetőleg 650 millió eurós (134 milliárd forintos) biztonsági tervet, melyet rendőrökből és katonákból álló 50 ezer fős csapat fog kivitelezni a görög fővárosban. Az együttműködés keretében a NATO fogja biztosítani a térség tengeri és légi védelmét, valamint a tömegpusztító fegyverek elleni védelmet. A teljes görög fővárost behálózó biztonságikamera-lánc valamint légi járőrszolgálat lesz hivatott biztosítani a városban tartózkodó játékosok és vendégek védelmét. Az augusztus 13-ai megnyitó közeledtével számos újabb biztonsági intézkedést kellett meghozni, melyek következtében a múlt októberben 785 millió dollárra becsült biztonsági költségvetés több mint ötven százalékkal, mára 1,21 milliárd dollárra (250 milliárd forintra) emelkedett. A játékok teljes költségvetése így már most több mint egymilliárd dollárral meghaladja az eredetileg tervezett 5,5 milliárdos keretet. Az elmúlt héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy – a modernkori játékok történetében először – biztosítást kötött arra az esetre, ha a játékok valamilyen okból elmaradnának. A 170 millió dollár érték? biztosítási kötvény terrorizmus, földrengés, árvíz és földcsuszamlás ellen nyújt fedezetet. A görög hatóságoknak azonban nem csak a terrorizmus veszélyei okoznak gondot. A robbantások újra ráirányították arra is a figyelmet, hogy jelentős elmaradások vannak a játékoknak helyet adó különböző létesítmények kivitelezési munkáiban is. Az eredetileg április 28-ai végső határidőt május 20-ára kellett módosítani, mivel számos létesítmény, köztük a központi rendezvényeknek helyet adó hatalmas acélcsarnok 18 ezer tonnás tetőszerkezete sem készült még el. A 177 millió dollárért egy spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján felépült Olimpiai Stadion a játékok egyik fő látványossága lesz. A létesítményben több mint ezer tonna telekommunikációs és biztonsági felszerelés kerül majd elhelyezésre, míg a különleges technológiával készült hőszigetelés a sportolók és a nézők számára fog védelmet nyújtani a nyári hőség ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!