hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztuló Kongó
Polgárháború, Aids, drogok

2003. 06. 23.
Az ezredforduló egyik legvéresebb konfliktusával hívta fel magára a nemzetközi közvélemény figyelmét a közép-afrikai Kongó, ahol az Európai Unió döntése alapján francia békefenntartók igyekeznek úrrá lenni a káoszon.Kongói gyermekkatonák. Franciaország újra küldetést vállal Afrikában Fotó: AP

Különböző nemzetközi emberjogi és segélyszervezetek tiltakoztak az ENSZ Biztonsági Tanácsánál a Kongóban zajló polgárháború eseményei miatt. A héten benyújtott jelentésükben a nemzetközi fellépést követelik elsősorban annak érdekében, hogy mihamarabb véget lehessen vetni a nők és lányok megerőszakolásának, valamint a gyermekkatonák toborzásának.

Az 1998 óta zajló polgárháborúban, amely már mintegy ötvenezer ember életét követelte eddig, a nemi erőszak mindennapos, úgyszólván a hadviselés részét képezi. Ez – a személyes megaláztatáson túl – az AIDS továbbterjedésének veszélyével is jár, amely Kongó ötvenmilliós lakosságának mintegy 20 százalékát fertőzte már meg. Az országot sújtó másik súlyos probléma, hogy (becslések szerint) 30-50 ezer 8–14 év közötti gyermeket kényszerítenek – gyakran alkohol vagy különböző drogok alkalmazása révén – fegyverrel való harcra a hadban álló felek. A Kongóban működő milíciák mintegy 30 százaléka gyermekekből áll.

Az Európai Unió döntése értelmében francia vezetéssel 1400 fős uniós békefenntartó hadtestet vezényelnek Kongó északkeleti Ituri tartományába, ahol a csapatok feladata a civil lakosság védelme lesz, mivel a hema és a lendu törzsek közötti etnikai viszály újra több száz ember életét követelte az elmúlt hetekben. Az EU-katonáknak nem feladatuk a lázadók lefegyverzése, ez már a térségben tartózkodó ENSZ-kéksisakosok feladata lesz.

Az afrikai térségbe küldött európai katonák számára nem lesz "szafariutazás" a küldetés, hiszen ők is életükkel fizethetnek a rendteremtésben való részvételért. Klaus Naumann német NATO-tábornok egy korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy véleménye szerint a kongói békefenntartó hadművelet nagyságrendje jelenleg meghaladja az unió adottságait, mivel "az uniós kötelezettségvállalások érvényes szabályai csak a védekezést teszik lehetővé, és nem hatalmazzák fel a katonákat fegyver használatára a lázadókkal szemben". Naumann figyelmeztetésére reagálva Philippe Morillon francia tábornok, Európa parlamenti képviselő kifejtette, hogy "a kötelezettségvállalások szabályai megváltoztak a jugoszláviai háborúkat követően, és a »kibővített legitim védekezés« lehetővé teszi a katonák számára a fegyver használatát nemcsak akkor, amikor a saját életük kerül veszélybe, hanem amikor azt a feladat jellege megköveteli" – nyilatkozta Morillon.

Az egyelőre csak francia katonákból álló egységnek már szüksége is volt a fegyverek használatára való felhatalmazásra, mivel egy héttel a júniusi térségbe való megérkezést követően a lázadók lövésekkel támadták őket, melyre a francia katonák
viszont tűzzel feleltek, a héten pedig a misszió egy helikopterét érte találat. A katonák emellett felkészültek arra is, hogy gyermekekből álló hadsereg ellen kell harcolniuk, akiket ebben az esetben egyszer? katonáknak tekintenek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!