hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halálgyár Szaud-Arábiában
Ahol veszélyes külföldinek lenni

2003. 05. 19.
A hét eleji rijádi öngyilkos merényleteknek harmincnégy különböző nemzetiség? halálos áldozata és közel kétszáz sérültje van a szaúdi belügyminisztérium jelentése szerint. A négy próbálkozásból háromszor tudták a merénylők céljukat elérni, akik külföldiek lakta lakótömböknek vezették neki robbanóanyaggal megrakott gépkocsijaikat. A precízen összehangolt akció szakértők szerint az al-Kaida terrorszervezet kézjegyét viseli magán. Az üzenet egyértelműnek tűnik a közel-keleti körútján éppen akkor Rijádba érkezett Colin Powell amerikai külügyminiszter felé: a háborúnak még közel sincs vége.



Colin Powell a rijádi merénylet helyszínén. Neki szólt az üzenet Fotó: Reuters

A hírhedt terrorszervezet feje, a szaúdi származású Oszama bin Laden éppen azért hozta létre az al-Kaidát, hogy az iszlám szent helyeit "megtisztítsa" az amerikaiak jelenlététől. A jelek szerint ehhez a céljához most közelebb került, mivel az amerikai vezetés felszólította az arab országban tartózkodó honfitársait, hogy aki teheti, távozzon. Dick Cheney alelnök szerint az Egyesült Államoknak folytatni kell a terroristák határozott üldözését. "Az egyetlen eszköz 

e veszély végleges kezelésére a megsemmisítés"–mondta Cheney egy beszédében.

A támadásokra kevéssel Colin Powell amerikai külügyminiszter Rijádba érkezése előtt, kedden virradóra került sor. A robbantások elsődleges célpontja az az épületegyüttes volt, ahol a Vinnell Corporation nev? cégnek félezer alkalmazottját szállásolták el. Ez a vállalat képezi ki a Szaúdi Nemzeti Gárda tagjait. A hét meggyilkolt amerikai ebben a luxusnegyedben lakott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épület hetven lakója közül ötven akkor éjszaka éppen kiképzésen vett részt. 

A másik két épületben a Szaúd-Arábiában tartózkodó, üzleti és kereskedelmi vállalkozásoknak dolgozó külföldiek laktak. Amerikaiak, britek, törökök, Fülöp-szigetekről származók és más külföldiek laktak ott, csakúgy, mint szaúdiak.

A merényletek nyomán a félelem és zűrzavar lett úrrá Rijádban. Bush amerikai elnök, a szaúdi vezetés és Powell is élesen elítélte a támadásokat. Bush szerint "az amerikai és más állampolgárok kegyetlen meggyilkolása arra emlékeztet bennünket, hogy a terrorizmus elleni háború folytatódik". Az elnök szerint a kegyetlen gyilkosok "egyedül a gyűlöletben hisznek". A szakértők hangsúlyozták, hogy a három támadást csaknem ugyanazzal a módszerrel hajtották végre. Mindegyik esetben egy-egy járm? hajtott oda a fényesen kivilágított épületegyüttesek bejáratához, ahol a járm?ben lévő fegyveresek utat törtek a bejáraton keresztül, majd egy második, robbanószerrel megrakott járm? nyomult végig mögöttük, egyenesen az épület közepéhez, ahol a lakók közül már számosan esti pihenőjükre tértek. 

Szaúd-Arábiában 35-40 ezer amerikai állampolgár él, illetve dolgozik, Rijádban mintegy harmincezer külföldi van. Nagy részük több méter magas fallal elválasztott házakban lakik, ami lehetővé teszi számukra, hogy nyugati életvitelt folytassanak anélkül, hogy az iszlám vallási rendőrség zaklatásától kellene tartaniuk.

A CIA május elsején figyelmeztette a Szaúd-Arábiában élő amerikaiakat arra, hogy nagyszabású merénylet készül ellenük. A szaúdi belügyminiszter szerint a támadók alighanem ugyanazok voltak, akiket múlt kedden egy akció során megpróbáltak elfogni, de akkor rövid tűzharc után elmenekültek a terroristák. A hatóságok nagy mennyiség? robbanóanyagot és fegyvert foglaltak le, később pedig titkos fegyver- és robbanóanyag-raktárt találtak, a hét eleji merényletek közvetlen közelében.


A dzsihád elérte az Arab-félszigetet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!