hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesben álló rémek
Rejtélyes terrortámadások Keleten és Nyugaton

2002. 10. 21.
"Ausztrália szeptember 11-éje" – így jellemezte John Howard ausztrál miniszterelnök az indonéziai Bali szigetén végrehajtott mészárlást, amely az elmúlt tizenhárom hónap legsúlyosabb terrortámadása volt. A közel kétszáz, többségében felismerhetetlenségig összeégett áldozat közül lapzártánkig harminchárom ausztrál turistát tudtak azonosítani, és a súlyos sebesültek közül is száznegyvenen az ötödik kontinens lakói közül kerültek ki. "Gyáva és aljas tett, amelynek a célja a rettegés és káosz előidézése" – nyilatkozta George W. Bush amerikai elnök. 



Az egyik szórakozóhely maradványai a trópusi szigeten. Eddig csak hírből ismerték Balin a terrorizmust Fotó: Reuters

Az indonéziai merényletet megelőző napokban támadás érte a Kuvaitban állomásozó amerikai katonákat, és egy francia tartályhajót Jemenben, valamint amerikai tengerészgyalogosokat a Fülöp-szigeteken. Ezek a támadások a szakértők véleménye szerint az al-Kaida típusú forgatókönyvek alapján történtek. Ri-chard Shelby amerikai szenátor, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának vezetője attól tart, hogy az új terrorakciók "csak a kezdetet jelentik", amelyeknek a célpontjai bárhol a világban lehetnek. "Az afganisztáni hadjárat súlyos károkat okozott az al-Kaida szervezetének, és megfosztotta a hálózatot a korábbi paradicsomától, ám továbbra is veszélyt jelentenek." Shelby szerint az al-Kaida Afganisztánból menekülve szétszóródott a világ különböző pontjain. A Bali szigetén történt robbantásokat követően hétfőn egy Oszama bin Laden által írt vagy neki tulajdonított levél azt helyezte kilátásba, hogy további támadásokra kerül sor nyugati gazdasági érdekeltségek ellen.

Bali a nyugalom oázisának számított a világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában. A terrorizmust csak hírből ismerte a finn főváros, Helsinki is, ahol egy öngyilkos merénylő – húszéves egyetemista – hét embert ölt meg egy bevásárlóközpontban. Tovább szedi áldozatait a csendes Washington környéki kertvárosokban a lövöldözős rém, akiben a személyleírások és a hidegvér? gyilkosságok nyomán a hatóságok mind inkább egy kiképzett terroristát, mintsem zavarodott elméj? sorozatgyilkost feltételeznek.

A Bali szigetén robbantó terroristák pontosan tudták, hogy kiket vesznek célba: külföldi turistákat. Az áldozatok között az ausztrálokon kívül nagy többségében nyugati – belga, francia, több tucat brit, holland, svéd, svájci, amerikai – állampolgár volt. John Howard ausztrál miniszterelnök bírálta az indonéz kormányt az iszlám fundamentalista terroristákkal szembeni tehetetlensége miatt. Oszama bin Laden egyik unokatestvére, Mohammad Khalifa, aki Délkelet-Ázsiában az al-Kaida több akcióját tervezte, ezúttal is részt vehetett a támadás előkészítésében. A kétszázmilliós iszlám többség? Indonézián belül Bali hindu lakossága kisebbségnek számít, ám a sziget éppen ezért az elmúlt hétvégéig békés és forgalmas turistaközpontnak számított. Csak a véletlenen múlt, hogy magyar áldozatok nem voltak a támadásban (akárcsak a New York-i merényletekben), mivel rendszeresen utaztak turistacsoportok Balira, sőt korábban felmerült, hogy rendszeres repülőjárat indul Budapestről a szigetre. A merénylők pokoli tudatosságára vall, hogy az első diszkó felrobbantása után megvárták, amíg a túlélők kimenekültek az utcára, és csak akkor helyezték működésbe a második szerkezetet, amely teljessé tette a pusztítást. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!