hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbecstelenítésre ítélve
Önkényesen szervezett kegyetlen törzsi tanácsok

2002. 07. 14.
A pakisztáni rendőrség a héten letartóztatott egy férfit, aki a helyi törzsi tanács rendeletére részt vett egy tizennyolc éves lány csoportos megerőszakolásában. A helyi törzsi tanács által elrendelt erőszak ellen korábban a rendőrség nem védte meg a lányt és családját – Pakisztánban nem ez az első eset, hogy a hatóságok szemet hunynak hasonló bűncselekmények elkövetése felett.



A hétéves Sania szintén csoportos erőszak áldozata lett. Az állatok nemesebbek Fotó: Reuters

A tizennyolc éves lányt június 22-én erőszakolta meg négy férfi a Pandzsáb tartománybeli Multanban. Az erőszakot a helyi törzsi tanács rendelte el büntetésképpen azért, mert a lány bátyjának állítólag egy magasabb kasztba tartozó nővel volt viszonya. A falu lakói, így a lány családja mindegyik elkövetőt jól ismerte. Az apát lánya megerőszakolásának végignézésére kényszerítette a tanács, ezt követően pedig megparancsolták neki, hogy ne beszéljen az esetről a rendőrségnek. "Senki nem segített nekünk – mondta a férfi. – Isten nevében kegyelemért könyörögtünk, de fegyvert szegeztek ránk, és így nem tehettünk semmit."

Az erőszak a nemzetközi sajtó figyelmét a pakisztáni törzsi tanácsokra fordította, amelyek gyakran az igazságszolgáltatáson kívül, önkényesen rendezik a települések ügyeit. A hatóságokat még a pakisztáni legfelsőbb bíróság részéről is erős kritika érte, mert a rendőrség csak a bűntény elkövetése után egy héttel volt hajlandó jegyzőkönyvbe venni az esetet, és megkezdeni a nyomozást – akkor is csak a helyszínre látogató ügyvédi küldöttség nyomására. 

Az Amnesty International nev? emberi jogi szervezet nyilatkozatot adott ki, amelyben a "kegyetlen, embertelen és megalázó ítélkezések" gyakorlatának beszüntetését követeli a pakisztáni kormánytól. A szervezet szerint a "tárgyalásra" több száz falulakó jelenlétében került sor, akik közül senki sem próbálta meg elejét venni az erőszaknak. "Mivel tudjuk, hogy ilyen sokan részt vettek az eseményen, feltételezhető, hogy a rendőrség is tudatában volt annak, ami készül, jóllehet nem állíthatjuk, hogy jelen lett volna a lány megerőszakolásakor" – nyilatkozta a szervezet képviselője.

A rendőrség végül múlt hét pénteken – több száz kilométerre a bűntény elkövetésének helyétől – őrizetbe vette a csoportos erőszak egyik elkövetőjét. Vasárnap pedig Faiz Baks Masztoi adta fel magát egy helyi újság szerkesztőségében attól tartva, hogy a rendőrök másutt lelőnék. 

Pakisztán elnöke, Pervez Musarraf nyolcezer dolláros kártérítés megfizetését rendelte el a lánynak, akiről a közeljövőben a falujában építendő iskolát fogják elnevezni.

A multani lány esete sajnálatos módon egyáltalán nem egyedülálló Pakisztánban. A napokban érkezett egy másik híradás, melynek tanúsága szerint februárban Gujranwala térségében egy tizenhat éves lányt erőszakolt meg egy helyi muzulmán birtokos. A Christian Solidarity Worldwide elnevezés? szervezet úgy véli: a rendőrség eddig azért nem tett semmit, mert a lány keresztény egy muzulmán országban. A tizenhat éves Sekila Siddiket megfélemlítették, és ezért nem mert beszélni a támadásról. Később azonban kiderült, hogy teherbe esett, és a társadalom megbélyegzésétől való félelmében illegális abortuszt hajtatott végre. Amikor apja megpróbált fellépni a muzulmán birtokos ellen, több ízben is megverték. "Tönkretették az én szemem fényét: a lányom egy élő halott. A falunkban egyetlen keresztény sem meri felemelni a szavát a muzulmán urak ellen" – mondta Sekila apja. 

A faluban, ahol százötven muzulmán és ötven keresztény család él, egy évvel korábban is történt már hasonló eset. Akkor egy tizennégy éves lányt erőszakolt meg egy muzulmán férfiakból álló csoport – a helyiek szerint azért, mert a lány az iskolában a hitéről beszélt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!