hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elúszott remények
Kilenc tagállam víz alatt

2002. 06. 30.
Körülbelül hetven ember meghalt, nyolcvanhatezret kitelepítettek, és kétszázezer az anyagi kárt szenvedettek száma. Negyvennégyezer házat érintett az ár, ebből háromezer összedőlt, további négyezer súlyosan megrongálódott. Különböző mértékben károsodott kétszázharminc híd, kilencszázötven kilométer autóút, ötszáz kilométernyi villamos távvezeték, százhúsz kilométernyi gázvezeték és negyven kilométer vízvezeték. Száztíz település maradt ivóvíz nélkül – ezek a száraz tényei annak az áradásnak, amely az orosz föderáció kilenc tagjának területeit sújtotta. 



Az autópályák is ár alá kerültek Dél-Oroszországban. Valamit visz a víz Fotó: Reuters

A katasztrófa az elmúlt napok folyamatos esőzései után jött: a folyók elhagyták medrüket, több helyen földcsuszamlás következett be. Hatvan körzet kétszáznegyven települését érintette az elemek tombolása Sztavropol, Krasznodarszk környékén, az Észak-Oszét, Karacsáj-Cserkesz, Kabard-Balkár, Adigla, Dagesztáni, Ingus és Csecsen Köztársaságokban. Gyakorlatilag a teljes Észak-Kaukázus árvíz sújtotta területté vált, a településeket viszonylag gyorsan elöntötte az ár. A lakosságot sikerült időben biztonságos helyre szállítani a szomszédos, a kiáradt folyónál magasabban fekvő falvakba. Az evakuáció során a legtöbben csak igazolványaikat és otthon levő pénzüket tudták magukhoz venni, minden mást kénytelenek voltak veszni hagyni. A víz az ingóságokon túl magával ragadta a házakat, állatokat. Amint az egyik orosz tudósítónak a tizenhét éves Artyem Mozgovoj elmondta: "Házunkat szemünk láttára rombolta le, ragadta magával az ár. Egy szomszédos ház tetejéről néztük végig, ahogy beomlottak a falak, megrogyott a tető, majd az egész a víz martalékává lett. A víz az utcán görgette maga előtt az éjjeliszekrényt és az ágyat. Az állataink közül a kacsák fészekalja maradt meg: kifogdostuk őket a vízből, és a szomszédunk padlásán helyeztük el. Na meg egy nyulacska, amelyik egy farakáson talált menedéket. Az ingóságainkból csak a rajtunk lévő ruha maradt meg." Az állva maradt házakban sem lehet élni. A tudósítók a helyszínről azt jelentették: "Teljesen értelmetlen az élet a bokáig sárban álló helyiségekben, ahol az ágyak és az ágyneműk leginkább egy mocsokkal teli szivacsra emlékeztetnek. Nincs se ivóvíz, se gáz, se áram." 

Más hírforrások már a tragédiát követő üzérkedésekről szólnak: az élelmes kereskedők a normálisnak nyolcszorosára emelték áraikat, egy üveg ivóvízért például nyolcvan rubelt (körülbelül nyolcszáz forintot) kérnek.

Az áradás következtében a katasztrófa sújtotta körzetekben életveszélyes helyzet van kialakulóban. Ennek egyik oka, mondhatni, természetes. Az ár levonulása után a települések környékén döglött állattetemek hevernek szerteszét, amelyek gyorsan bomlanak, így járványok potenciális forrásai lehetnek. 

A második ok mögött a modern ipar áll. A kiáradt Szunzsa folyó a Csecsen Köztársaságban olajtározókat rongált meg. A folyó most olajat is szállít a Kaszpi-tengerbe, ökológiai katasztrófával fenyegetve a parti vizeket. Oroszország Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának a bajba jutott emberek problémáin kívül ezt a kérdést is meg kell oldania. 

A katasztrófa következményeinek elhárításában az említett minisztérium mellett részt vesz a hadsereg is. Külföldi országok, köztük az Egyesült Államok, Szlovákia, Ukrajna humanitárius segélyek szállítását ajánlották fel. E segélyek elfogadásáról július másodikán dönt egy különleges bizottság.

A hatalom helyi képviselői is próbálnak segíteni a helyzeten, a krasznojarszki körzet kormányzója például a legszükségesebbek beszerzésére ezer rubel pénzsegély azonnali folyósítását rendelte el. A korábban említett árfolyamon számítva ez tizenkét üveg ivóvízre elegendő…

Az embereket leginkább az foglalkoztatja: hova mehetnek ezután? Sokak helyzete kritikussá vált, ugyanis a kárt szenvedettek jelentős része háborús területekről kényszerült idetelepedni. Amit a háború elől sikerült megmenteni, azt most az ár vitte el. A hatalom képviselői azonban egyelőre hallgatnak. Egy Groznijból elmenekült asszony szavai szerint: "Egyik háborúból a másikba keveredtünk."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!