hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Késő bánat

2002. 03. 16.
Tovább gyűrűzik a gyermekeket molesztáló papok ügye az Egyesült Államokban, újabb és újabb esetek napvilágra kerülésével. A közelmúltban egy katolikus papot kilenc évre ítéltek kiskorú gyermekek molesztálásáért (Milliárdos katolikus kártérítés, Hetek, 2002. március 8.), most pedig egy katolikus püspök volt kénytelen benyújtani a lemondását, miután bevallotta, hogy 25 évvel ezelőtt molesztált egy tizenöt éves fiút. 

"Őszintén sajnálom a fájdalmat és a zavart, amit okoztam" – mondta Anthony J. O\'Connell, a Palm Beach-i egyházmegye püspöke. A hatvanhárom éves pap volt diákja vádjára válaszolva vallotta be, hogy annak idején az Aquinói Szent Tamás Szeminárium rektoraként molesztálta az akkor tizenéves Christopher Dixont. Dixon állítása szerint három éven át, 1977-től 1980-ig folytatott vele kapcsolatot volt tanára. Arra a kérdésre, hogy vajon más fiatalokat is érintett-e az ügy, O\'Connell kitérő választ adott. A püspök lemondását illetően a végső döntés a Vatikánt illeti, a washingtoni pápai nuncius azonban egyelőre nem kommentálta az ügyet. 

Wilton Gregory püspök, az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szintén sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és közvetlenül a sértettől, Christopher Dixontól kért bocsánatot. 

O\'Connell vallomására nem sokkal azután került sor, hogy a floridai püspökök nyilatkozatot tettek közzé, melyben kijelentették: a szexuális molesztálás büntetőjogilag és erkölcsileg is bűnnek tekintendő. Christopher Dixon, aki 1996-ban 125 ezer dolláros kártérítést kapott, újságíróknak nyilatkozva elmondta: örül, hogy az igazság kiderült, és O\'Connell is bevallotta tettét, mivel úgy érzi, muszáj volt elmondania a történetet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!