hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi katasztrófák
Tűzzel-vízzel érkezett az új év

2002. 01. 06.
Az újév beköszöntét számos országban tragikus események árnyékolták be. Ausztráliában a bozóttüzek okozta katasztrófahelyzet keserítette meg az ünnepi hangulatot, Sydney külvárosait fenyegetve, másutt emberéleteket oltottak ki az újévi ünnepségek során emberi felelőtlenségből bekövetkezett balesetek. 



Füst Sydney felett. Megrendezett tűzvész Fotó: Reuters

Ausztráliában egyre aggasztóbb méretet öltenek a bozóttüzek. A forró levegő és a viharos erősség? széllökések következtében a lángok immár a Sydney külvárosában található Lane Cove Nemzeti Parkot nyaldossák. A közel két hete tartó tűzvészben a tűzoltók a tűz megállítása helyett most inkább a város északi és nyugati külvárosában fekvő lakóingatlanok megmentésére összpontosítanak. Az ezeket a részeket veszélyeztető tűz újév napján kezdődött, és a hatóságok arra gyanakszanak, hogy szándékos gyújtogatás áll a háttérben. Ezenkívül még több mint hatvan helyen ég a bozót Sydney környékén, valamint Új-Dél-Walesben, az ország legnépesebb államában. Az 1983-as hamvazószerdai tűz óta nem volt még ilyen hosszan tartó és pusztító erej? tűzvész Ausztráliában, ahol a történelem során még nem is jegyeztek fel ennyire száraz időjárást. A száraz nyarak és a rendkívül gyúlékony eukaliptuszerdők nagy kiterjedése miatt a bozóttüzek igen gyakori eseménynek számítanak a földrészen, ám mivel a külvárosok az utóbbi években terjeszkedni kezdtek, ezúttal a káresetek száma is megnőtt. Eddig több száz otthon vált a lángok martalékává, és közel négyezer embert kellett evakuálni. A szakértők szerint a tűz a vadállományban is jelentős károkat okozott, több ezerre tehető az elpusztult koalák, kenguruk, különféle erszényesek, madarak és hüllők száma. 

Tűzeset árnyékolta be az újévi ünnepségeket Peruban is, ahol a főváros egyik legnépszerűbb bevásárló negyedében történt tragédia. Az egyik kereskedő egy érdeklődő vevő számára próbálta demonstrálni a tűzijáték működési mechanizmusát, a próbaként begyújtott petárda azonban lángra lobbantotta a környéket, és a tűz végigsöpört négy blokknyi üzletsoron, lerombolva a lakóépületeket is. Az áldozatok száma megközelíti a háromszázat. A hatóságok szerint ez a magas szám annak köszönhető, hogy az újév miatt nagy mennyiségű, tűzijátékhoz használt petárdát árusítottak a helyszínen, ezek igen gyorsan lángra lobbantak, az emberek pedig bennrekedtek a zsúfolt boltokban és az autókkal teli szűk utcán. A tűzoltók szerint a tűz során a hőmérséklet csaknem 600 fokra emelkedett. Az áldozatok nagy része olyan mértékben megégett, hogy azonosításuk szinte lehetetlenné vált, az egészségügyi miniszter szerint tíz holttestből jó, ha átlagosan két-három tetemet sikerül majd azonosítani. 

Brazíliában több száz ember maradt hajléktalan, amikor újév napján az ország központi részén a heves esőzések következtében megduzzadt folyók kiléptek medrükből. Az áradás elpusztította az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított terület egy részét, és elárasztott további két régiót is. Az áradás leginkább Goias Velho történelmi városát sújtotta, ahol a hömpölygő víztömeg elöntötte a város központi utcáját, lerombolva számos, építészeti szempontból kiemelten számon tartott épületet is. A súlyos esőzések egyébként már két hete tartanak, az előrejelzések szerint azonban várhatóan tovább folytatódnak január hónap során. 

Az újévi ünnepségek több ázsiai országban keser? szájízt hagytak hátra. A Fülöp-szigeteken például közel ötszáz ember sérült meg eltévedt puskagolyótól vagy petárdától, Thaiföldön pedig csaknem négyszázan vesztették életüket újévkor közúti balesetekben. A halálesetek több mint fele ittas vezetés következménye volt. Indonéziában egy ember meghalt egy robbanás következtében, hárman pedig különböző templomok előtt végrehajtott robbantások során sérültek meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!