hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi katasztrófák
Tűzzel-vízzel érkezett az új év

2002. 01. 06.
Az újév beköszöntét számos országban tragikus események árnyékolták be. Ausztráliában a bozóttüzek okozta katasztrófahelyzet keserítette meg az ünnepi hangulatot, Sydney külvárosait fenyegetve, másutt emberéleteket oltottak ki az újévi ünnepségek során emberi felelőtlenségből bekövetkezett balesetek. Füst Sydney felett. Megrendezett tűzvész Fotó: Reuters

Ausztráliában egyre aggasztóbb méretet öltenek a bozóttüzek. A forró levegő és a viharos erősség? széllökések következtében a lángok immár a Sydney külvárosában található Lane Cove Nemzeti Parkot nyaldossák. A közel két hete tartó tűzvészben a tűzoltók a tűz megállítása helyett most inkább a város északi és nyugati külvárosában fekvő lakóingatlanok megmentésére összpontosítanak. Az ezeket a részeket veszélyeztető tűz újév napján kezdődött, és a hatóságok arra gyanakszanak, hogy szándékos gyújtogatás áll a háttérben. Ezenkívül még több mint hatvan helyen ég a bozót Sydney környékén, valamint Új-Dél-Walesben, az ország legnépesebb államában. Az 1983-as hamvazószerdai tűz óta nem volt még ilyen hosszan tartó és pusztító erej? tűzvész Ausztráliában, ahol a történelem során még nem is jegyeztek fel ennyire száraz időjárást. A száraz nyarak és a rendkívül gyúlékony eukaliptuszerdők nagy kiterjedése miatt a bozóttüzek igen gyakori eseménynek számítanak a földrészen, ám mivel a külvárosok az utóbbi években terjeszkedni kezdtek, ezúttal a káresetek száma is megnőtt. Eddig több száz otthon vált a lángok martalékává, és közel négyezer embert kellett evakuálni. A szakértők szerint a tűz a vadállományban is jelentős károkat okozott, több ezerre tehető az elpusztult koalák, kenguruk, különféle erszényesek, madarak és hüllők száma. 

Tűzeset árnyékolta be az újévi ünnepségeket Peruban is, ahol a főváros egyik legnépszerűbb bevásárló negyedében történt tragédia. Az egyik kereskedő egy érdeklődő vevő számára próbálta demonstrálni a tűzijáték működési mechanizmusát, a próbaként begyújtott petárda azonban lángra lobbantotta a környéket, és a tűz végigsöpört négy blokknyi üzletsoron, lerombolva a lakóépületeket is. Az áldozatok száma megközelíti a háromszázat. A hatóságok szerint ez a magas szám annak köszönhető, hogy az újév miatt nagy mennyiségű, tűzijátékhoz használt petárdát árusítottak a helyszínen, ezek igen gyorsan lángra lobbantak, az emberek pedig bennrekedtek a zsúfolt boltokban és az autókkal teli szűk utcán. A tűzoltók szerint a tűz során a hőmérséklet csaknem 600 fokra emelkedett. Az áldozatok nagy része olyan mértékben megégett, hogy azonosításuk szinte lehetetlenné vált, az egészségügyi miniszter szerint tíz holttestből jó, ha átlagosan két-három tetemet sikerül majd azonosítani. 

Brazíliában több száz ember maradt hajléktalan, amikor újév napján az ország központi részén a heves esőzések következtében megduzzadt folyók kiléptek medrükből. Az áradás elpusztította az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított terület egy részét, és elárasztott további két régiót is. Az áradás leginkább Goias Velho történelmi városát sújtotta, ahol a hömpölygő víztömeg elöntötte a város központi utcáját, lerombolva számos, építészeti szempontból kiemelten számon tartott épületet is. A súlyos esőzések egyébként már két hete tartanak, az előrejelzések szerint azonban várhatóan tovább folytatódnak január hónap során. 

Az újévi ünnepségek több ázsiai országban keser? szájízt hagytak hátra. A Fülöp-szigeteken például közel ötszáz ember sérült meg eltévedt puskagolyótól vagy petárdától, Thaiföldön pedig csaknem négyszázan vesztették életüket újévkor közúti balesetekben. A halálesetek több mint fele ittas vezetés következménye volt. Indonéziában egy ember meghalt egy robbanás következtében, hárman pedig különböző templomok előtt végrehajtott robbantások során sérültek meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!