hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Százméteres szökőár fenyeget
Pusztító hullámok a vulkánsírból

2001. 09. 03.
Óriási szökőár fenyegeti az Atlanti-óceán szinte egész partvidékét – Európától Afrikán át egészen az amerikai kontinensig –, amely több kilométer szélesen letarolhatja a part menti településeket. Szakemberek szerint nem az a kérdés, hogy sor kerül-e egy ilyen katasztrófára, hanem az, hogy mikor következik be. 



A szökőár-katasztrófa elképzelt forgatókönyve 

(kattintson a képre)

A valaha látott legnagyobb cunamit, vagyis szökőárt a Kanári-szigetek egyik tagján, a La Palmán fekvő Cumbre Vieja vulkán kitörése fogja kiváltani – állítja Simon Day, a Londoni Egyetem Benfield Greig kutatóintézetének munkatársa. A vulkánkitörés révén bekövetkező földcsuszamlás óriási hullámok kialakulásához vezet majd, amelyek hangsebességhez közeli lendülettel, mintegy 800-900 km/óra sebességgel fognak a Brit-szigetek partjaihoz érkezni. 

"A kérdés nem az, hogy megtörténik-e, hanem az, hogy mikor történik meg. Elképzelhető, hogy tíz éven belül sor kerül rá, de az is lehet, hogy csak száz év múlva. A folyamat a kuktafazék működésére hasonlít: a vulkánban felforrósodik a talajvíz, miközben a hegy belsejében egyre növekszik a nyomás" – magyarázza dr. Day. Amikor aztán végül kitör a vulkán, akkora energia szabadul fel, amennyi az Egyesült Államok hat hónapi energiafogyasztásával egyenlő. Ez az energia mintegy nyolcszáz méter magas és több ezer kilométer hosszú hullámokat fog generálni, mivel a földcsuszamlás a tenger alatt is folytatódik, és felbolydítja szinte az egész Atlanti-óceánt. Hatását érezni fogják Floridában, Brazíliában és a Karib-szigeteken is, ahol a hullámok magassága elérheti a 40-50 métert, és mintegy hét kilométer mélyen behatolhatnak a szárazföldre. "A cunami tíz perc alatt kétszáznegyven kilométert tesz majd meg, és alig több mint hat óra alatt eléri az Egyesült Államokat" – véli dr. Day. A Cumbre Vieja kitörései között néha évtizedek vagy akár egy-egy évszázad is eltelik, így lehetséges, hogy még több kitörés is megelőzi a vulkán összeomlását – állítják a geológusok. 

A történelem során a legnagyobb cunamit, ami Nagy-Britanniát érintette, 1755-ben jegyezték fel, amikor is 3,5 méteres hullámok csaptak át Cornwall partjain. Három éve Pápua Új-Guineán végzett óriási pusztítást egy cunami (Hetek, 1998. július 25.,
Természeti katasztrófák világszerte: A víz az úr). Történészek szerint a krétai minószi civilizációnak is egy óriási cunami vetett véget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!