hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Román nem a magyar egyetemre

2001. 09. 30.
A román parlamenti pártok elutasítják, hogy Romániában magyar nyelven oktató állami egyetemet alapítsanak. A román képviselőház a héten megkezdte a vitát az önálló magyar állami egyetem Kolozsváron történő újraalapítását megfogalmazó törvényjavaslatokról. A javaslatokat még 1998-ban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői terjesztették elő, és az illetékes parlamenti bizottság mind a két tervezetről elutasító álláspontot fogalmazott meg. Az önálló magyar egyetem gondolatát egységesen vetették el a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ellenzéki Nagy-Románia Párt (PRM), valamint a Demokrata Párt vezérszónokai. A román kormánypárt és az ellenzék teljesen egyetértett abban, hogy egy magyar nyelv? állami egyetem léte Romániában szükségtelen, nem felel meg az erdélyi valóságnak, és csak az etnikai szegregációt szolgálná.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!