hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minihadjárat az orvlövészek ellen
Katonai készülődés a Sínai-félszigeten

2001. 09. 03.
Az intifáda 11 hónapos történetében először fordult elő, hogy az izraeli hadsereg egy napnál hosszabb időre bevonult palesztin igazgatás alatt álló területekre. A Jeruzsálem és Betlehem között fekvő Beit Dzsalla városa hónapok óta a palesztin mesterlövészek búvóhelye, ahonnan a legdélibb jeruzsálemi zsidó városnegyedet, Gilót lőtték rendszeresen. A negyedben van olyan utca, ahol a legtöbb lakásba már csapódott golyó az intifáda kezdete óta. A bevonulás előtti napon Ramallahban két izraeli rakéta csapódott be a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezés? terrorszervezet vezetőjének irodájába. Izraeli tank a Beit Dzsallából való kivonulás után. Csendrendelet Fotó: Reuters

A "Biztonságos Otthon" fedőnev? hadművelet célja a Beit Dzsallából Jeruzsálemet ért támadások megfékezése volt. A zömében keresztény arabok lakta városból az utóbbi hetekben nemcsak mesterlövészek vették célba az 1967-es háború után felépített Gilo-negyed házait, hanem több ízben aknalövedékek is célba találtak. A Palesztin Hatóság információs minisztere, Jasszer Abed Rabbo azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy a bevonulással a "háború előtt egyengeti az utat". A katonai akció vezetője azonban hangsúlyozta, hogy a cél az erőszak megelőzése volt, és a gyakorlatilag üres városrészek elfoglalása során a terroristák által fedezéknek használt civil lakosságot nem érte bántódás. Jasszer Arafat ugyan a bevonulást követően elrendelte a Beit Dzsallából kiinduló támadások leállítását, a tűzszünet azonban csak a településre vonatkozott. A néhány kilométerre délre fekvő Betlehemből viszont folytatódtak a lövöldözések, amellyel nemzetközi megfigyelők szerint a palesztin vezető azt igyekszik elérni, hogy "becsalogassa" Saront a városba. Arafat arra számíthat, hogy a Jeruzsálem után legfontosabb szentföldi keresztény helyszínnek számító Betlehem izraeli elfoglalása olyan erőteljes nemzetközi tiltakozást vált ki, amely révén megvalósulhat régi célkitűzése, a többnemzetiség? békefenntartók bevonása a kétoldalú palesztin–izraeli konfliktusba.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter ellenezte a katonai akciót, és újra azt kérte Ariel Saron miniszterelnöktől, hogy állítsa meg a tankokat, míg megpróbál egyezkedni Jasszer Arafattal. Peresz kérését ezúttal az izraeli biztonsági kabinet leszavazta, így a külügyminiszter már csak kész helyzetről tudta tájékoztatni a külföldi vezetőket. Ezúttal először nem amerikai, hanem elsősorban európai közvetítéssel jött létre a minitűzszünet, amely nyomán 48 óra elteltével az izraeli harckocsik kivonultak az arab városból. A válság legújabb fejleményeit a szomszédos arab országokban is aggodalommal követik. A héten az egyiptomi hadsereg nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az Izraellel határos Sínai-félszigeten. A Jerusalem Post cím? lap értesülése szerint a hadgyakorlaton az egyiptomi légierő, gyalogos és harckocsis hadosztályok, valamint műszaki alakulatok vesznek részt.


A hallgatag terrorista

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!