hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berlini kiáltás
Tömeggyűlés a neonácizmus ellen

2000. 11. 11.
Berlinben több tízezer tüntető emlékezett a héten a 62 évvel ezelőtti Kristályéjszakára. A német parlamenti pártok, szakszervezetek és a munkaadói szövetség által kezdeményezett megmozdulás résztvevői elítélték a neonáci erőszakot és az intoleranciát. A megmozduláson megjelent Gerhard Schröder kancellár, és az egyházi, illetve zsidó vezetők mellett valamennyi jelentős politikai párt is részt vett a tüntetésen. 



Transzparens az új berlini zsinagóga előtt Fotó: Reuters

A kancellár beszédében a "tisztességes emberek felkelésének" nevezte az eseményt, amelyen a német közélet szereplői és más neves személyiségek is megjelentek, többek között Stefi Graf és Boris Becker teniszsztárok, valamint Günther Grass Nobel-díjas író. A több tízezres tömeg az egyik legrégibb berlini zsinagóga elől, a volt Kelet-Berlinből indulva a Brandenburgi kapuhoz tartott. A tiltakozó megmozdulásnak külön jelentőséget adott, hogy Németországban éppen mostanában folyik vita a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) esetleges betiltásáról. Egyes tudósítások a résztvevők számából úgy ítélték meg, hogy az esemény egyben a közvélemény állásfoglalása is volt a szélsőjobboldali párt betiltása mellett, ugyanakkor azt is kifejezte, hogy a parlamentben mindöszsze néhány képviselői hellyel rendelkező NPD nem képviseli a fő politikai irányvonalat Németországban. 

Az 1938-as, úgynevezett Kristályéjszakán a nácik országszerte megtámadták a zsidókat, betörték a zsidó tulajdonú üzletek kirakatait, felgyújtották a zsinagógákat. Berlinben a nagygyűlés napja egyébként kettős megemlékezésre adott alkalmat, hiszen 11 évvel ezelőtt ugyanezen a napon omlott le a berlini fal is, hogy békésen egyesítse a két Németországot. 

Csütörtöki ülésén a német törvényhozás alsóháza is a Kristályéjszakára emlékezett. Wolfgang Thierse házelnök beszédében kiemelte: 1938. november 9-én sokan tétlenül nézték a zsidók elleni bűncselekményeket, üzleteik kifosztását, házaik és zsinagógáik felgyújtását, ártatlan emberek legyilkolását. A náci pribékek és cinkosaik a széles nyilvánosság előtt bántalmazták és alázták meg a zsidókat, majd később koncentrációs táborokba szállították őket. A társadalom egy része anyagi hasznot húzott a kisebbség kirekesztéséből, jogfosztottságából.

A Bundestag elnöke az évfordulón bátor kiállásra szólította fel Németország lakosságát a szélsőjobboldali eszmék és cselekmények ellen. "Eljött az ideje annak, hogy a demokrácia éber őrzői hallassák a hangjukat" – mondta Thierse.


Adatlopással vádolják Haidert

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!