hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NAGYÍTÓ
Válságban a konzervativizmus

1998. 08. 15.
Sokéves számkivetettség után a nyugat-európai baloldal visszatér a hatalomba – ámbár olyan politikával és elvekkel, amikért elődei kiátkoznák. Nagy-Britanniában Tony Blair, Franciaországban Lionel Jospin tüneményes sikere, a gaulle-isták és a Németországban még kormányon lévő kereszténydemokraták sorainak felbomlása bizalmi válsághoz vezetett. A konzervatívok már maguk sem hiszik, hogy Európában még van jövője a konzervativizmusnak – állapítja meg a The Wall Street Journal Europe-ban Roger Scruton brit filozófus és író. A szerző úgy véli, hogy a jelenség nem korlátozódik Európára. Az amerikai republikánusok sem tudnak olyan elnökjelöltet kiállítani, akinek akárcsak a leghalványabb reménye lenne arra, hogy szembeszállhasson a magánéleti botrányokat és politikai kudarcokat megdöbbentő állóképességgel átvészelő Bill Clintonnal. Ausztráliában és Új-Zélandon, Görögországban és Olaszországban egyaránt kifulladóban van a konzervativizmus, amelynek politikai elveit és szavazótáborát fokozatosan magához szívja a balközép. Scruton szerint a probléma történelmi gyökerei a felvilágosodásig nyúlnak vissza, amely azt tanította, hogy gyanakvással kell kezelni a szokásokat és az előítéleket; a hagyomány zsarnokságával szemben az egyénnek és az egyéni szabadságnak kell elsőbbséget élveznie. A felvilágosult individualizmust kezdetben forrófej? forradalmárok kényszerítették rá Európa népeire. Ma azonban már nem a politikusok, hanem a modern gazdaságba beprogramozott globalizáció fenyegeti az ősi szokásokat és kötődéseket. Az Európai Monetáris Unió még inkább felgyorsítja majd ezt a folyamatot, eltávolítva a gazdasági életből a történelmi lojalitás utolsó maradványait is – állítja a szerző. Mindezek hatására a konzervatívok kilépnek a hagyomány védelmezőinek szerepköréből, és az egyén szabadságát teszik toborzó jelszavukká – ugyanazt a szabadságot, amelyet a felvilágosodás is ígért. Azokat az intézményeket, amelyek ellenállnak e folyamatnak, gyorsan felváltják m?anyag pótlékukkal: a brit monarchiát Diana hercegnővel, a törvényszéki ítélkezést Louise Woodward-féle televíziós tárgyalásokkal, a szerelmet pornográfiával. Milyen választ adjanak a konzervatívok a globalizációra? A szerző úgy véli, hogy a konzervativizmus eredeti üzenete ma is ugyanolyan érvényes, mint amikor Edmund Burke először megfogalmazta. A konzervativizmus igazi célja most az, hogy szembeszállhasson azokkal, akik a megsemmisítésére törnek: a "multikulturális" világképnek és a "globális falunak" a híveivel – írja a brit szerző a The Wall Street Journal Europe-ban. (P.M.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!