hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kémek a halászhajón

1998. 08. 15.
A brit kormány újabb kutatást indít az 1974 februárjában a Barents-tengeren a norvég partok közelében elsüllyedt halászhajó roncsainak vizsgálatára. A csaknem 70 méter hosszú Gaul, amely korának egyik legnagyobb és legkorszer?bb hajója volt, titokzatos körülmények között olyan hirtelen süllyedt el, hogy még vészjelzések leadására sem volt ideje. Csaknem negyedszázados csend után a nyomozás céljából tengerre bocsátott robot tengeralattjáró távvezérelt merülőeszközök segítségével vizsgálja a mintegy 300 méter mélyen nyugvó hajóroncsot. Eddig hivatalosan a viharos tengert vagy a véletlenül nyitva maradt fedélzeti csapóajtót okolták a hajó elsüllyedéséért, ám felröppentek olyan hírek is, miszerint a Gaul vesztét egy szovjet hadihajó torpedója okozta. Egy televíziós riportműsorban megkérdezett néhány halászember szerint a Gaul hajóskapitánya kémkedési akciókban vett részt. Ezt alátámasztani látszik az a nyilatkozat is, melyet Sir Ray Halliday, a Haditengerészeti Hírszerzés igazgatója tett, melyben beismerte, hogy a hidegháború idején a halászflotta burkoltan kapott ilyen jelleg? feladatokat. "Miután halászati útjaik során olyan vizekre kerültek ezek a hajók, melyeken a szovjet hadiflotta hajói is közlekedtek, meg tudták figyelni vonulási irányukat és sebességüket, s ezekről fényképeket is küldtek nekünk" – mondta.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!