hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Papíron maradt emberi jogok
NAGYÍTÓ

1998. 06. 20.
Az ötven évvel ezelőtt elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata világszerte több tízezer ember számára hatástalannak bizonyult – állította szerdán kiadott új éves jelentésében az Amnesty International emberi jogi szervezet. "A legtöbb ember számára a nyilatkozatban megfogalmazott jogok nem jelentenek sokkal többet egy csak papíron létező ígéretnél" – jelentette ki Pierre Sane, az Amnesty International főtitkára. Sane elmondta, hogy a Földön 1,3 milliárd ember napi keresete nem üti meg az egy amerikai dollárt, naponta harincötezren halnak meg alultápláltság és megelőzhető betegségek következtében, egymilliárd felnőtt pedig nem tud írni és olvasni. A világ országainak felében tartanak bebörtönözve embereket lelkiismereti okokból. Az Amnesty International 400 oldalas dokumentuma a legsúlyosabb visszaélések között említi, hogy Afrikában a nagy tavak vidékén 1997-ben is gyakoriak voltak a tömeggyilkosságok, és tovább romlott az emberi jogok állapota. A kongói kormány megakadályozta az ENSZ-vizsgálatokat az állítólagos mészárlásokkal kapcsolatban. Mexikóban szaporodtak a kínzások, "eltűnések", valamint a biztonsági erők és félkatonai szervezetek által elvégzett bírósági tárgyalás nélküli kivégzések száma. Kolumbiában több száz embert gyilkoltak meg a milíciák, és legalább 140 személy "tűnt el" őrizetbe vétel után. Afganisztánban több ezer embert vettek őrizetbe etnikai hovatartozásuk és "iszlámellenesnek" minősített viselkedésük miatt. A tálib kormányzat idején elterjedté váltak a kínzások és a kegyetlenkedések is. Kambodzsában a kormányerők több mint 43 gyanúsított ellenzéki személyt gyilkoltak meg egy júliusi puccsot követően. A jelentés elmarasztalja Oroszországot is a rendőrség és a katonaság által elkövetett rendszeres kínzások miatt. Ami pedig a Balkánt illeti: a boszniai háborút követően körülbelül 1,4 millió ember maradt menekült státusban. A közel-keleti térségben több száz jogellenes bírósági tárgyalásra került sor, és jelentősen megnövekedett a halálos ítéletek és a kivégzések száma. Iránban, Szaúd-Arábiában, Jemenben és az Egyesült Arab Emírségekben az elmúlt évben is széles körben gyakorolták az olyan kegyetlen és inhumánus büntetési formákat, mint a csonkítás, korbácsolás és a megkövezés – írja jelentésében az emberi jogi szervezet. (Pátkai Mihály)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!