hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NAGYÍTÓ
Budapest jobbra fordul

1998. 06. 06.
Nincs szó antiszemita fordulatról, de a mintegy százezer fős magyarországi zsidóság aggodalommal figyeli a választások után kialakult helyzetet – írja a Haarec cím? izraeli napilap "Budapest jobbra fordul" címmel megjelent tudósításában: "A második világháborús emlékek – amikor a deportálást rendőrök, állami alkalmazottak és önkéntesek hajtották végre – még elevenen élnek. A "kezdetben szocialista irányzatú, mára középpárttá vált" Fidesznek szüksége van koalíciós partnerekre – véli az izraeli lap, amely emlékeztet arra: Orbán Viktor saját kezdeményezésére találkozott a zsidó hitközség vezetőivel, és megígérte, hogy be fogják tartani az előző kormány által kötött egyezményeket, s a még életben lévő mintegy 20 ezer holocaust-túlélő élete végéig kártérítést kap. Orbán biztosította a zsidó vezetőket, hogy nem fog Csurka Istvánnal és pártjával együttműködni, "de az FKGP vezetőségében is vannak antiszemitizmusra hajló személyiségek". A Haarec úgy értesült, hogy a zsidók hazatelepülését támogató szervezet, a Szochnut budapesti irodájában a választások óta megnőtt az Izraelbe való kivándorlás iránt érdeklődők száma. Magyarország ebben az évszázadban már olyan kiválóságokat veszített a zsidó emigráció miatt, mint Teller Ede, Neumann János, a milliárdos Soros György, vagy az Intel alapítója, Andrew Groove. Zsidó körökben csöndes vita zajlik arról, hogyan kellene nyilvánosan állást foglalni a szélsőjobb előretörése ellen. A Mazsihisz kérte a bíróságtól: tiltsa meg a Szabó Albert-féle fasiszta párt indulását a választásokon. Bár ezt a követelést elutasították, a Népjóléti Szövetség elenyésző számú szavazatot kapott. Idősebb zsidó vezetők figyelmeztettek: nem kell eltúlozni a jobbra történő elmozdulást. Egy nyilvános kampány az antiszemitizmus ellen csak a régi és az új antiszemitákat buzdítaná föl, és reflektorfénybe állítaná a zsidókat. A Haarec Zoltai Gusztávot idézi, aki szerint mint vallási szervezetnek, nincs mitől félniük: "Nem avatkoztunk be eddig sem a politikába, a jövőben sem akarunk." Ennek ellenére a hitközségben vannak olyanok a fiatalok körében, akik szerint nincs ok kerülni a témát: "A hallgatás csak az antiszemita köröket bátorítja." (K. P.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!