hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hazaszállították az usztasa táborparancsnokot

1998. 06. 20.
Helyi idő szerint szerda délután Buenos Aires nemzetközi repülőterén az argentínai hatóságok átadták a horvát rendőrségnek Dinko Sakic volt usztasa táborparancsnokot, akit Zágrábban háborús bűnök elkövetésével vádolnak. A jasenovaci haláltábor parancsnokát többek között azzal vádolják, hogy személyesen is részt vett foglyok kivégzésében, s ő válogatta ki az internáltak közül a megsemmisítésre ítélt betegeket és öregeket, valamint a fogolyszökések miatti kivégzésekre is ő adott parancsokat. Sakic a háborút követően Argentínába menekült, és több mint ötven éven át háborítatlanul élt a Buenos Airestől 300 kilométerre délkeletre lévő Santa Teresita turistaparadicsomban. A jelenleg 76 éves férfi azt állítja, hogy ő nem parancsnoka, hanem csak igazgatója volt a jasenovaci lágernek, és amíg a táborban volt, az őrök és az adminisztratív személyzet egyetlen tagja sem nyúlt a foglyokhoz. Sakic, akit egy argentin tévétársaság leplezett le, csütörtök délután érkezett meg Zágrábba, ahol öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. (MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!