hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Atommáglya Mohiban

1998. 06. 06.
A szlovákiai Mohiban a Meciar-kormány szándéka szerint néhány nap múlva beindítják az egyes számú erőművi blokkot. Ratislav Petrech – a mohi atomerőm? szóvivője – nyilatkozata szerint minden készen áll a fűtőelemek aktiválására. A szóvivő ugyanakkor nem szólt a beindítás időpontjáról. A mohi erőm? félelmeket kelt, s ez Ausztriában észlelhető a leginkább, de Magyarországon is növekszik az ellenzők tábora. A bécsi Neue Kronen Zeitung szerint Ausztria szövetségesre talált Magyarországban a mohi atomerőm? elleni küzdelemben. Az atomerőm? tervezett beindítása azért vált ki félelmeket, mert a reaktor a csernobili erőműhöz hasonló típusú. Bár az erőm? vezérlő alrendszereit a német Siemens cég szállította, sokan attól tartanak, hogy az emberi tényező – a gondatlanság – miatt Európa szívében egy újabb csernobili katasztrófa fordulhat elő. Az évek óta látványosan szorosabbra fűződő orosz– szlovák kapcsolatok eredményei mind kézzelfoghatóbbak. Szlovákia teljes mértékben átkerült az orosz térfélre azzal, hogy nem hívták meg a NATO-bővítés első körébe, és nem kapott meghívást az Európai Unióba sem. A szlovák elnökválasztásokon Borisz Jelcin Vladimír Meciar győzelmében érdekelt, hiszen csak így növelheti befolyását az országban. Jelcin elnök nyilatkozata szerint Oroszország akár 15 évig is hajlandó biztosítani a kőolaj-utánpótlást Szlovákia számára. Moszkva így létfontosságú köldökzsinórrá válhat a botladozó szlovák gazdaság számára, miközben Pozsony és az Európai Unió között a kapcsolatok a mélypontra süllyedtek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!