hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol a legveszélyesebb zsidóként élni Európában?
A muszlim bevándorlás felerősítette a zsidógyűlöletet

2019. 10. 17.
Három forrása van Nyugat-Európában a zsidók elleni gyűlöletnek – állítja Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ izraeli igazgatója, aki szerint ma a zsidóság számára Kelet-Európa biztonságosabb helynek számít, mint a kontinens nyugati fele.

A hallei zsinagóga elleni terrortámadás nyomán sokan igyekeznek értelmezni azt, milyen okok vezettek ahhoz, hogy Nyugat-Európában a második világháború után több mint 70 évvel újra nyílt utcán ölnek meg zsidókat?

– Számos oka van annak, hogy Európában megerősödtek a jobboldali mozgalmak és nőtt az antiszemita támadások száma. Ez részben az Európai Unió és a globalizmussal szembeni reakció, mert mindkettő veszélyezteti a nemzeti identitást. Bár nem szükségszerű, hogy ez együtt járjon a kisebbségek politikai és társadalmi szintű kirekesztésével, mégis gyakran ezt tapasztaljuk. Semmi kétség, hogy a menekültválság és például a demokratikus tradícióval nem rendelkező, mély antiszemita érzelmekkel terhelt muszlim országokból Németországba érkezett másfél millió bevándorló is erőteljesen hozzájárult az újfasizmus megerősödéséhez. Ezek a menekültek ugyanis hazájukban erőteljes dózist kaptak a holokauszt tagadásából, és a legtöbbjüknek teljesen eltorzult képük van a világtörténelemről. Az ilyen jelenségek igazolást adhatnak a nemzeti identitás elvesztése miatt aggódó jobboldali félelmeknek, amellett, hogy fenyegetést jelentenek a helyi zsidó közösségek számára is.

Milyen forrásból táplálkozik a zsidóellenes gyűlölet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!