hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Orbán Közép-Európa egyenrangúságáért küzd”
Interjú Gerő András történésszel
„Orbán Közép-Európa egyenrangúságáért küzd”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2018. 08. 23.
Milyen szerepük volt a Habsburgoknak Közép-Európa kontinentális tényezővé emelésében? Van-e esély arra, hogy Közép-Európa megkerülhetetlen tényezővé váljon az Unióban? Mi a célja Orbán Viktor Európa-politikájának? Hetek-interjú a Habsburg Történeti Intézet igazgatójával. (2018. 08.24.)

Hetven éves korában elhunyt Gerő András Széchenyi-díjas történész. A család tájékoztatása szerint Gerő András január 10-én kedden halt meg súlyos betegségben. Búcsúztatását szűk családi körben tartják. Róla megemlékezve tesszük teljes terjedelmében elérhetővé a vele készített interjút.

Itt beszélgetünk a Habsburg Történeti Intézetben, ahol egy olyan korszakot kutatnak, ami épp most 100 éve zárult le. Szükségszerű volt, hogy 1918-ban véget ért a Habsburg-dinasztia politikai szerepe a Kárpát-medencében?

– Mindig vita volt arról a történetírásban, hogy az első világháború után fölbomlott-e a többnemzetiségű monarchia vagy mesterségesen szétverték. Fejtő Ferenc például azt az álláspontot képviselte, hogy a Monarchiát mesterségesen, kívülről verték szét. Mások szerint önmagától is fölbomlott volna. Amit biztosan tudunk, hogy a többnemzetiségű állam és vele a Habsburg-dinasztia térségbeli uralma száz évvel ezelőtt véget ért. Ez ténykérdés. Az viszont már messze nem ténykérdés, hogy Közép-Európa hogyan járt volna jobban: a többnemzetiségű államalakulat – nyilván nem változatlan formában történő, hanem adott esetben trialista vagy föderatív szerkezetű – fennmaradásával, vagy a térség úgynevezett nemzetállamokra történő szétesésével. Azért használom az „úgynevezett” kifejezést, mert bár a Monarchia utódállamai nemzetállamoknak nevezték magukat, valójában multietnikus államok voltak. Az 1918-ban kialakult Nagy-Románia nem volt nemzetállam; az ugyanekkor létrejött Csehszlovákiáról és a későbbi Jugoszláviáról nem is beszélve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!