hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A babák szívügyei
Interjú Prof. Dr. Török Miklóssal

2016. 04. 28.
Magyarországon minden 250-dik már életképes magzat a szülés előtti hetekben elhal méhen belül. Átlagosan naponta mini­mum egy magzat hal meg így. Mivel nincsenek kívülről ész­lel­hető tünetei a bajnak, csak akkor veszik észre, mikor már késő. Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász professzor Európában elsőként fejlesztett ki olyan távgyógyászati monitort - a „Feta­phont” - mely biológiai kockázat nélkül, a terhesség 32. hetétől mindennap lehetővé teszi, hogy az anya saját otthonában megvizsgálhassa, hogy gyermeke jól érzi-e magát az anyaméhben.

Mi a Fetaphon? Hogy működik pontosan?

– Egy otthoni CTG-készülék, ami ugyanazt tudja, amit a szülőszobai monitorok. Mutatja a magzatmozgást, a méhösszehúzódást és a magzat pulzusát. Passzív érzékelővel működik, tehát mint egy különleges mikrofon akusztikus módon érzékeli a magzati szívhangot. Optimális esetben az anya naponta legalább egyszer 20 perces mérést végez.

A készülék automatikusan átküldi az adatokat egy központi szerverszámítógépbe, ahol a hangjelet átalakítják egy pulzusgörbévé, ami ugyanúgy néz ki, mint amit a hagyományos CTG-vizsgálat során készítenek. Ezt a regisztrátumot az orvos bármilyen, az internetre kapcsolódó telekommunikációs eszközzel elérheti, bárhol is tartózkodik éppen. Jelszóval hozzáférhet a saját gondozott várandósainak adataihoz, akik nyilatkozattal feljogosítják erre. Az anya SMS-ben vagy más módokon is megkaphatja az érte­sítést. Fontos kiemelni, hogy ez egy non-stressz teszt, ami azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban figyeljük meg a mag­zatot. Nem szabad összekeverni a szülés alatti cardiotocog­ráfiával, ami közben a gyermek terhelésnek van kitéve. Az is lényeges hogy a felhasználó anyának nem kell, hogy számítógépe vagy akár telefonja legyen, bárhol, akár a Balaton közepén is elvégezheti a napi mérést, és kap visszajelzést.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!