hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szennyfolt a nemzeteken
Politikai kérdés a jóvátétel működőképessége

2015. 05. 08.
Fosztogatók címmel jelent meg Anders Rydell svéd újságíró könyve a náci műkincsrablások történelmi hátteréről, és arról, hogy mi a helyzet ma a visszaszolgáltatások körül. A könyvet 2014-ben a legrangosabb svéd irodalmi díjra is jelölték. A nemzetközi könyvhét alkalmából Budapesten tartózkodó szerzővel a könyvről és a restitúciós zsákutcák magyar vonatkozásairól is beszélgettünk.

Mi inspirálta arra, hogy ilyen mélyen beleássa magát a témába?

– Egy svéd festmény-visszaszolgáltatási ügy adta meg az inspirációt, amiről írok is a könyvben. Ahogy egyre jobban beleástam magam a témába, azzal szembesültem, hogy ezeket az ügyeket nem lehet megérteni a mögöttük rejlő történelmi események nélkül. Annyi kérdőjellel terhelt az ügy, hogy lehetetlen világosan látni, ha nem értjük, hogyan és miért zajlott a fosztogatás.

Mit gondol, hogyan történhetett meg mindez, és ki a felelős azért, hogy ez a kérdés a mai napig nincs rendezve?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!