hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik élik túl az arab tavaszt?
Putyin tanult a múltból, a palesztinok nem

2014. 05. 01.
A béketárgyalások mind a palesztin, mind az izraeli lakosság körében népszerűtlenek voltak, ezért most mindenki megkönnyebbült, hogy a Fatah—Hamasz kibékülés nyomán nem kell tovább erőlködni a Kerry-terv életben tartásáért - állítja az egyik legismertebb izraeli katonai tudósító. Ron Ben-Jisáj szerint Izrael számára nem a közel-keleti káosz és terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem továbbra is Irán, amely nem mondott le a zsidó állam megsemmisítéséről. Bár most az ukrán konfliktus miatt többen aggódnak Putyin miatt, Teherán hosszú távon a Nyugat számára is nagyobb kihívást jelent.

Egy héttel az izraeli–palesztin tárgyalások lezárására kitűzött határidő előtt Mahmúd Abbász kiegyezett a rivális Hamasszal. Még az örök optimista John Kerry is elismerte, hogy ez olyan lépés volt, ami kizárja, hogy belátható időn belül tárgyalóasztalhoz üljön a két fél. Ön évtizedek óta belülről figyeli az eseményeket, békeidőben és háborúban egyaránt. Meglepődött?

– Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, korábbra kell visszanyúlni. A Hamasz 2006-ban puccsolta meg a Fatahot a Gázai övezetben. Azóta a két fél, emlékeim szerint, legalább négyszer jelentette be, hogy kibékült egymással. Egy­szer Mekkában, amikor a szaú­diak voltak a közvetítők, egyszer a katari Dohában, ahol a helyi emír ültette egy asztalhoz a palesztinokat, egyszer Kai­róban az egyiptomiak közreműködésével és így tovább. Mindig ugyanaz volt a menetrend: bejelentették a meg­állapodást és egy átmeneti kormány felállítását, azzal, hogy hat hónapon belül választásokat tartanak. Soha nem valósult meg semmi ezekből. Most ugyanezt látjuk, így nem mondhatom, hogy meglepetés történt.

Mi lehetett akkor Abbász célja az újabb bejelentéssel?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!