hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hangulatjavító mérkőzések
Interjú Takács Tiborral, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos kutatójával

2013. 10. 30.
Mikortól számítjuk Magyarországon a foci és a politika szimbiózisát?

– Gyakorlatilag az állampolitikai rendszer kiépülésétől kezdve megvolt ez az együttélés, sőt már a két világháború közti időszakban elkezdődött. 1945-től valamennyi politikai erőnek szoros kapcsolata volt a futballal. A koalíciós pártoknak saját sportegyesületeik voltak, többségüknek focicsapattal, ami alól csak a kommunisták jelentettek kivételt. Aztán egy idő után ők is kerestek maguknak egy munkás háttérrel rendelkező klubot, melyet tudnak támogatni, ez lett a Vasas, Kádár János elnökletével. Az ötvenes években a Vasas nagyon messze volt attól, hogy bajnokságot nyerjen, ezért is tekintik sokan szimbolikusnak, hogy az 1956-os forradalom leverése  után beindított csonka bajnokságot éppen ők nyerték. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a legerősebb csapat, a Honvéd több nagyágyúja – például Puskás és Czibor – disszidált ’56 után.

Miért tulajdonított akkora jelentőséget az állampárt a futballnak, ha úgyis a kontrollja alá vonta az egész társadalmat? 

– Mivel a központilag vezényelt május elsejei felvonulásokon kívül a meccsek jelentették az egyetlen legális tömegrendezvényt az országban, a politika érthetően stratégiai fontosságúnak tartotta a futballt. Arról nem is beszélve, hogy a magyar válogatott sikerei legitimációs tényezőként is szolgáltak a politika számára, elviselhetőbbé tették az elnyomást – legalábbis a propagandagépezet így gondolta. Ennek viszont megvolt az a kockázata, hogy amikor elmaradtak a sikerek, akkor a fejekben már nem lehetett szétválasztani a kettőt, és például az ’54-es berni döntő elvesztése után utcai zavargásokra került sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!