hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egyházaknak meg kell küzdeniük a helyükért Európában
– mondja Diarmaid MacCulloch teológus professzor

2013. 01. 10.
Az elmúlt évben nyilvánosságra hozott népszámlálási adatok szerint az Egyesült Királyságban tíz év alatt több mint tíz százalékkal csökkent azok száma, akik kereszténynek vallják magukat. Ezzel szemben minden hétvégén a kis- és nagyvárosok utcáin megszokott látványnak számítanak a keresztény hittérítők. Valóban drasztikus csökkenésről beszélhetünk?

– Valaminek a csökkenését látjuk, de a statisztikából leszűrt következtetés vitatható. Nem hiszem, hogy az angolok valóságos keresztény elkötelezettségében ekkora visszaesés történt volna. Inkább a kereszténységgel kapcsolatos társadalmi felfogásban zajlik változás, amit korábban – mondjuk az én gyerekkoromban, az 1950-es években – természetesnek vettünk. Életem során végigkövettem több életstílus felbomlását. Egy hagyományos vidéki közösségben nőttem fel, ez a fajta életmód ma már nem létezik ebben az országban. Azt látjuk, hogy az emberek tudatos döntést hoznak a kereszténység mellett, olyan módon, ahogyan korábban nem volt szükséges. A gyülekezetbe járás például egyáltalán nem csökkent, London bizonyos részeiben például még növekszik is.

Megjelent tehát egy más típusú kereszténység. Bizonyára ismeri a keresztény ország kifejezést – amikor a társadalom az egyházzal azonosítja magát –, és erről valóban nem beszélhetünk többé. Ez már a hatvanas években megszűnt Angliában, és az Ön által említett statisztikák erről árulkodnak. Most már egy másik korszakban élünk, ami egyben az Egyesült Királyság jövőjét is jelenti. Nagyképűnek hangozhat, de a sokhitű társadalom egyelőre sikeresnek bizonyult, elég, ha arra gondolunk, hogy eddig nem láttunk túlságosan nagy társadalmi feszültségeket ebben a látványosan gyors demográfiai változásban: vannak hindu, szikh, muszlim, buddhista közösségeink… és még mindig itt vagyunk.

Milyen helyzetben van ma az anglikán egyház, amely körül nagyon sok viszálynak lehettünk a szemtanúi az elmúlt években? Sokan az anglokatolikusok közül áttértek a római katolikus hitre. Egyáltalán, hány irányzata van az anglikán egyháznak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!