hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem értem a peckesség gesztusait
Interjú Konrád György íróval

2012. 02. 24.
Az életét végigkísérte, hogy nem volt kívánatos személy Magyarországon. Ez alatt nemcsak a vészkorszakot értem, hanem a gimnázium évei alatti pressziókat, illetve azt, hogy az 56-os szerepvállalásért évekig állástalan lett. 1974-ben őrizetbe vették „A Magyar Népköztársaság állami és társadalmi rendjével szembeni gyűlölet felkeltésére alkalmas iratok készítéséért és terjesztéséért." 2012-ben Önt újra hazaárulózzák, különösen Orbán Viktor elleni gyűlöletkeltéssel vádolják a nemzetközi sajtóban megjelent véleménye miatt. Nem tud „beilleszkedni" Magyarországon?

- Életem nagyon kis időszakában fordult elő, hogy felettem egy kis időre felszakadozott az ég, többnyire borult időben éltem. Ilyen ország ez. Ha a haza azonos a miniszterelnökkel, akkor tényleg nincs mit mondanom az engem ért vádakra. Ha viszont a haza komplexebb fogalom, mint egy politikai vezető, egy kormány vagy az éppen uralkodó politikai párt, akkor ez a hazaárulózás csak az ostoba embereknek a szokása.

Évekig, évtizedekig be voltam tiltva, nem kaphattam munkát, tudom, hogy milyen az, amikor az állam beavatkozik a munkakörülményekbe. Korábban a Szilágyi Dezső téren laktam, szomszédomban volt a Művelődéskutatási Intézet, amit Vitányi Iván vezetett, akit én régről ismertem. Egyszer összefutottunk, kérdezte mivel foglalkozom. Elmondtam, hogy kirúgtak a munkahelyemről. Ő ajánlotta fel, hogy dolgozhatnék nekik, kérdőívek kitöltésében lehetnék adatfelvevő, mélyinterjúkat is készíthetnék. Kérdeztem is, hogy ezt jól meggondolta-e. Azt válaszolta, hogy a szerelemről és más ilyen politikamentes témákról kérdezgethetnék, amit biztos megengednek majd fent, ezért elmegy az Aczélhoz, és megkérdezi, hogy alkalmazhat-e. Nem alkalmaztak. Még semleges témákról sem tehettem fel a kérdéseket, mert a politika attól is tartott, hogy ez a Konrád miről fog beszélgetni.

Külföldi honoráriumaimból mindig érkezett valamicske pénz, nem sok, azt kellett jól beosztani. Volt, hogy jött egy ember, hozott háromszáz márkát. Az OTP átváltotta, ebből éppen megéltem. Szerencsére a Látogató című könyvem e szempontból fejőstehénnek bizonyult, mert tizennégy országban adták ki. Az elutasítás indoklása azonban mindig elmaradt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!