hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Finnugor vagy türk?
Beszélgetés Benkő Mihály történésszel

2011. 08. 19.
A magyar őstörténeti kutatások legvitatottabb iránya Belső-Ázsiában keresi gyökereinket, mellyel komoly kihívást jelent a magyarság tisztán finnugor eredete mellett lándzsát törők táborának. A polémia talán azért sem tudott eleddig nyugvópontra jutni, mert Verbőczy óta honfoglaló őseink beazonosítása már nem csupán tudományos, hanem politikai kérdéssé is vált.

Pillanatnyilag milyen egymással versengő etnogenezis-felfogások vannak forgalomban Magyarországon?

- Inkább egymással szembenálló tudományos nézetekről, illetve azok megnyilvánulásairól beszélhetünk az érdeklődő nagyközönség körében. Az 1848-49-es szabadságharcig és a vele összekapcsolódó jobbágyfelszabadításig a magyar krónikás- és hagyományos tudatban kizárólag a magyarság és az Árpád-ház hun eredete szerepelt. A Vámbéry-Budenz-féle „ugor- török" nyelvtudományi háború óta a hivatalos szakma inkább a magyarság finnugor eredete mellett áll ki, voltak és máig is vannak azonban olyanok tudósaink között, akik továbbra is né - pünk hun-türk eredetét vallják. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy őstörténetünk korában a magyarság több etnikai elemből tevődött öszsze, és ennek megvannak a néprajzi, történeti, régészeti, antropológiai, sőt, nyelvi visszatükröződései is.

Vagyis a jelenleg uralkodó nézet képviselői már nem söpörhetik le egy fölényes mozdulattal a legfrissebb kutatások eredményeit?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!