hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kilenc hónap a gonosszal
Interjú az Eichmann-per ügyészével

2011. 04. 14.
Adolf Eichmann, a zsidódeportálások egyik fő szervezője még Hitler utasításainak is ellentmondott, ha úgy vélte, hogy néhány zsidó megmenekülhet miattuk - állítja Gabriel Bach, az Eichmann-per egyetlen, még élő ügyésze. A volt izraeli helyettes államügyész az Eichmann-per 50. évfordulóján rendezett konferenciára érkezett Budapestre.

Ön az Eichmann-per utolsó, még élő ügyésze. Gideon Hausner főügyész akkoriban azt mondta, hogy a pert „pedagógiai célzattal" tartották meg Izraelben. Ön mit gondol erről?

- Nem kizárólag pedagógiai jellegű volt a per. A holokausztot korábban több más perben is megemlítették, például a nürnbergi perben. De Nürnbergben a holokauszt mindig csak egy része volt a pernek, és soha nem mutatták be a történtek összes aspektusát. Amikor viszont Eichmannt elfogták, ő volt a fő vádlott, és a figyelem középpontjába került az úgynevezett végső megoldás végrehajtása, vagyis több millió ember kivégzése. Ez jó lehetőséget adott a világnak és az izraeli népnek, hogy megértse, valójában mi történt. A legfontosabb kérdés azonban az volt, hogy a főszereplőt, aki felelős volt ennek az egész tervnek a végrehajtásáért, megbüntessék, és ez elrettentésül szolgáljon, hogy az embe­rek tudják: mi történhet a jövőben azzal, aki ilyesfajta cselekedeteket hajt végre.

Azok szerint, akik a pert figyelték, az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy Eichmann egészen átlagos embernek tűnt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!