hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Évtizedekkel tovább élhetünk
Beszélgetés Matos Lajos kardiológussal a szív rejtelmeiről

2011. 04. 28.
„Szívünk és érrendszerünk, de még az idegrendszerünk állapotát is nagyrészt a kiegyensúlyozott életvitel határozza meg, és jóval kevésbé a genetikai adottságaink vagy a lelkiállapotunk. Mondhatni, szinte minden rajtunk múlik” – állítja Matos Lajos szívgyógyász, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Felügyelő Bizottságának elnöke. Szerinte a nők munkába állásával az infarktusveszély kiegyenlítődött a nemek között, de alapvetően nem a stressz, hanem a distresszre (nemkívánatos, zaklató stresszre) adott helytelen válaszok veszélyeztetik az emberek egészségét. A neves kardiológust, aki a hirtelen szívhalál elleni küzdelemnek is éllovasa, pár éve a saját feleségének sikerült újraélesztenie.

Azt mondják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek tipikusan szerzett, azaz életmódbetegségek, és ma már ezek az elsődleges halálokok a nyugati társadalmakban.

– Nem csak ott! Amikor 2000-ben a Szív Világszövetség elnöke lettem, a fő célunk az volt, hogy eljuttassuk a modern kardiológiát azokba az országokba, amelyek nyitottak voltak erre, például Kínába. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ugyanis mindenhol meghosszabbodott az életkor, így a szív- és érrendszeri betegségekbe, amelyek korábban szinte alig léteztek, mára úgymond „beleöregedett” a világ. Ezeknek a betegségeknek a kialakulásához ugyanis évtizedek kellenek. Ma már a halálesetek 52-53 százalékáért ezek a bajok felelősek.

Önök meglepő módon azt állítják, hogy az infarktusveszély inkább női, mint férfiprobléma. Hogyan lehet ez?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!