hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A humor védekezés is
Beszélgetés Kállai István humoristával

2010. 03. 12.
A kommunizmus rémtetteit senki nem kérdőjelezi meg, annak tagadását miért kellene büntetni? – oldja meg egy huszár­vágással a holokauszttagadást tiltó törvény körüli polémiát Kállai István. A nyolcvanegy éves humorista, író, dramaturg tizenöt évesen kalandos körülmények között menekült meg attól, hogy a Dunába lőjék. Azt mondja, hogy a magyarok között voltak, akik mentették-bujtatták a hazai zsidókat, azonban kiirtásukban és kifosztásukban is honfitársaink játszották a főszerepet, és ezzel egyszer szembe kell nézni. Minderről keserűség és düh nélkül beszél, mi több, az átélt borzalmak ellenére életöröm és derű sugárzik belőle.

Egy helyen azt olvastam öntől, hogy a második világháború idején a zsidótörvények miatt előfordult, hogy a Hacsek és Sajó jeleneteiben egyik nap az egyik karakter szerepelt, másik nap a másik - mivel mindkét színész „érintett" volt -, a hiányzó felet pedig egy gramofon helyettesítette. Hogyan élték meg a családjával ezt az abszurditásig őrült időszakot?

- A nejemmel éppen a napokban beszélgettünk arról - amit egyébként még az unokáimnak is újból és újból el szoktam mesélni -, hogy micsoda szisztematikusan gonosz menetrend szerint zajlottak akkoriban a dolgok. Hiszen a történet nem a véres borzalmakkal kezdődött, hanem a numerus claususszal, azután folytatódott a zsidótörvényekkel, amelyek törvényszerűen vezettek a gettókig és Auschwitzig, valamint nem mellékesen hatszázezer magyar zsidó haláláig. Emlékszem arra, hogy a rádiónkat be kellett szolgáltatni, és nem használhattuk a nyilvános telefonfülkéket, majd gettókba zártak minket, ahol elválasztottak a szüleimtől. Gyerekfejjel ezeknek a jelentőségét nem nagyon fogtam fel, nekem ez volt a „normális". Talán akkor döbbentem rá igazán, hogy mi történik, amikor különadag ételért hullaszállítást vállaltam a gettóban. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem voltam valami kezelhető gyerek: a gettóból megszöktünk az egyik haverommal. Ő alakította a nyilast, aki kikísért engem.

Hol tudtak elrejtőzni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!