hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bekötött szemű asszony karddal
Interjú Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével

2009. 02. 21.
A „cigánybűnözés” kifejezés belefér a véleménynyilvánítás szabadságába – mondjaŰŰPaczolay Péter,  aki aggodalom­mal figyeli, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, illetve az aktuálpolitikai indíttatású jogalkotás hazánkban is hivatkozási alapja lett az alapjogok megnyirbálásának. Az Alkotmánybíróság elnöke szerint következetes szakmai döntést hoztak, amikor megsemmisítették a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

A miskolci rendőrkapitány majdnem elvesztette az állását, amiatt, hogy a körzetében elkövetett rablások, lopások tetteseinek származását is megemlítette. Ezért a veszprémi kézi­labdások megkéselése után már mindenki kínosan ügyelt, nehogy lerasszistázzák. Megsérti egy etnikum emberi jogait az, aki „cigánybűnözésről" beszél?

- Az Alkotmánybíróság gyakorlata védi a véleménynyilvánítás szabadságát, még a „cigánybűnözés" kifejezésnél jóval direktebb, durvább módon megvalósuló, úgymond, cigányozás esetében is. A jog nyelvén ez a probléma azért jeleníthető meg nehezen, mert a jogszabály elvileg színvak, nem nézi senki származását vagy bőrszínét. Érdekes azonban megfigyelni, hogy ez az állítás csak akkor igaz, amikor az előítélet negatívan sújt egy közösséget. Ha viszont a szóban forgó kisebbség pozitív diszkriminációjáról van szó - amely pontosan arra irányul, hogy a bűnözés ne tapadjon egy adott társadalmi csoporthoz -, akkor a jogszabályok bizony megjelölik, hogy mondjuk, a cigányság szociális helyzetének, felemelkedésének, iskoláztatásának problémáját pozitív intézkedésekkel kell elősegíteni. Ez az ellentmondás még Amerikában is megoldatlan, mit szóljunk akkor mi, ahol ráadásul egy eléggé felzaklatott politikai kultúra nehezíti a normalizálódás folyamatát.

„Hatvan évvel az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának elfogadása után veszélyben vannak a klasszikus alapjogok, úgymint a véleménynyilvánítás joga, a lelkiismereti és vallásszabadság vagy a gyülekezési jog" - mondta ön tavaly év végén. Kifejtené konkrétabban, hogy mire gondolt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!