hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ember az embertelen környezetben
Magyar fiatal kutatók és filmesek az Antarktiszon

2004. 05. 23.
Heten vágtak neki a fagyos sivatagnak, mindannyian kutatók, geográfusok, természetfilmesek – egy közülük tengerbiológus –, hegymászók is, az extrém sportok kedvelői, akiket nem riasztottak vissza a zord körülmények. 2003-ban három nyári hónapot töltöttek a jeges kontinensen. Az expedíció tagjai közül Bugya Éva geográfus kutatóval és Fiar Sándor geográfussal, természetfilmessel beszélgettünk nem filmbéli, hanem valóságos jégkorszaki élményeikről.



A magyar Antarktisz-expedíció tagjai. Három hónap jégkorszaki körülmények között Fotók: Illyés László Péter

– Hogyan született meg az expedíció terve? Milyen előzményekre, kutatásokra épült? 

Fiar Sándor: – Filmesek és kutatók, összesen heten vállalkoztunk erre az első magyar antarktiszi expedícióra. Magyar kutatók ugyan jártak már az Antarktiszon, Nagy Balázs is volt kint korábban egy lengyel expedícióval. Az ő előző munkáira épült végül is az a tudományos kutatóprogram, amiben két földrajzos, Bugya Éva és Illyés László Péter vett még részt segítőként. A kutatási területeket Balázs jelölte ki, ezekre most ismét visszalátogattunk, és ott előre meghatározott metodika szerint mértünk. Filmes oldalról is volt már előzménye a mi expedíciónknak, hiszen harminckét évvel ezelőtt magyar filmesek jártak az Antarktisz peremén, egy szovjet expedíció részeként. Mi úgy terveztük, hogy három hónapot töltünk ott, és ez idő alatt a lehető legnagyobb területet bejárjuk a szigeten. 

– Hol volt a táborhelyük, a kutatás bázishelye?

Bugya Éva: – Több mintaterületünk volt, de az alaptáborunk a King George-szigeten, az Olasz-völgy völgyfőjében volt. Itt végeztünk rendszeres méréseket. Ezekből a gyűjtött adatok alapján már itthon térképeket rajzoltunk és folyamatábrákat készítettünk.

– Miért pont a King George-szigetet választották fő megfigyelési és kutatási területnek?

F. S.: – Jelenleg az Antarktiszon a legizgalmasabb jelenség a globális felmelegedés, mi pedig az ennek következtében létrejövő folyamatokat vizsgáltuk, amikből meg lehet jósolni a klímaváltozás trendjét. Egész pontosan a partvidéken nyílik erre jó lehetőség, hiszen az Antarktisz nagy részét, 98 százalékát jég burkolja, és csak a partvidékeken van egy olyan sáv, ahonnan már a jég visszahúzódott. Azt kutattuk, hogy ez egy ritmikus visszahúzódás, illetve térfoglalás-e, vagy egy határozott, egyirányú folyamat, melynek során a jég pereme folyamatosan hátrál. Mindezek megfigyelésére a King George-szigeten nyílik kiváló lehetőség.

A szakembereink az eddigi kutatókhoz képest egy teljesen új nézőpontot választottak. Azt figyelték, hogy itt, ezen a szigeten a jégsapka pereménél kialakult kis oázisok jégmentes foltjaiból mikor tűnik el véglegesen a jég. Nem akkor tűnik el, amikor már nem látható, hiszen akkor a talajban, a földmélyi üledékekben még sokáig teret foglal. Ezt permafrostnak, állandóan fagyott altalajnak hívják. Amikor a jég onnan a mélyből is eltűnik, akkor kezdődik meg a felszín teljes átalakulása és benépesedése is. Ekkor már meg tudnak jelenni olyan növények, amelyek nemcsak a rövid nyári periódusban élnek itt, hanem egész éven át, és megjelennek olyan állatfajok is, amelyek egyébként nem jellemzőek az Antarktiszra. Mi folyamatosan fúrtuk az altalajt, és figyeltük ennek a mélyen fagyott rétegnek a változását. 



Az Antarktisz jelképei a pingvinek. A tápláléklánc csúcsán Fotó: F. S.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!