Videó: dróntól kapott ivóvizet egy ukrán kisfiú, aki a házában rekedt az árvíz miatt
Videó: dróntól kapott ivóvizet egy ukrán kisfiú, aki a házában rekedt az árvíz miatt

Forrás: Youtube/Sky News

2023. 06. 12.
A nova kahovkai gát felrobbantása óta több ezer helyi lakost telepítettek ki, de nem mindenki tudta azonnal elhagyni az otthonát, és sokan maradtak ivóvízellátás nélkül.

Ahogy arról beszámoltunk, több mint hétezer civil lakost evakuáltak Herszon régióban a hatóságok, miután felrobbantották a nova kahovkai gátat, és hatalmas mennyiségű víz árasztott el ukrajnai településeket.

Egy kisfiú a családjával együtt a házban rekedt, amelynek csak a teteje látszott ki a vízből, és a gyerek egy tetőablakon keresztül egy dróntól kapott egy palack vizet a túlélés érdekében.

Az óriási árvízben az átlagos vízszint 5,61 méter, de emellett az is veszélyt jelent az evakuálás szempontjából, hogy a térségben rengeteg az akna a háború kitörése óta, amelyeket a víz most kimosott, és bárhova sodorhatja őket az ár.

Az is felmerült, hogy a gátrobbantás után nem lesz elég vízmennyiség a kahovkai vízerőműben ahhoz, hogy megfelelő hűtést lehessen biztosítani a zaporizzsjai atomerőműnél, de az ENSZ Atomenergia Ügynöksége (IAEA) közleményében azt írta, hogy bár azonnal csökkenni kezdett a hűtővíz mennyisége, de a létesítmény közelében lévő tóból “több hónapra elég” víz áll rendelkezésre.

Mindenesetre az IAEA főigazgatója, Rafael Grossi a héten Kijevbe és a zaporizzsjai atomerőműhöz is ellátogat majd, mert a napokban eltérések voltak a hűtővízmennyiségben, amelyet ki kell vizsgálniuk a szakembereknek.

(Ynet News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!