Tanulmány: hatékonyabban véd a természetes immunitás a Delta ellen, mint az oltás 
Az omikront még vizsgálják
Tanulmány: hatékonyabban véd a természetes immunitás a Delta ellen, mint az oltás 

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 21.
Egy szerdán közzétett új tanulmány szerint azok a be nem oltottak, akik korábban elkapták a Covid-19-et és túlélték, jobban védettek a Delta-változat ellen, mint azok, akiket csak beoltottak. A kutatással kapcsolatban ugyanakkor az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hangsúlyozta, hogy "az oltás továbbra is a legbiztonságosabb stratégia" a betegséggel szemben.

Az egészségügyi hatóságok New York és Kalifornia államban 2021 májusának végétől novemberig vizsgálták az eseteket. Június végén a delta vált a legmeghatározóbb betegséggé az Egyesült Államokban. A szerdán közzétett eredmények azonban kulcsfontosságú betekintést nyújtanak az oltással szerzett és a fertőzést követő immunitás közötti különbségekbe.

A kutatók által elemzett időszakban a legkevésbé azok voltak védettek, akik korábban nem kaptak oltást és nem is betegedtek meg.

A delta variáns előtt a beoltott emberek, akik korábban nem kapták el a Covid-19-et, védettebbek voltak, mint a be nem oltottak, akik már megbetegedtek. A variáns megjelenésével azonban megfordult az arány.

Azok, akiket beoltottak, de soha nem fertőződtek meg Covid-19-cel, hatszor kisebb valószínűséggel kapták el Kaliforniában, és körülbelül ötször kisebb valószínűséggel New Yorkban.

De a megbetegedés kockázata még alacsonyabb volt a korábban fertőzésen átesett, de be nem oltott egyének esetében: Kaliforniában 29-cel, New Yorkban pedig 15-tel.

A kórházi kezelés kockázatának elemzésekor – ezúttal csak Kaliforniában – a kutatók hasonló tendenciával találkoztak.

"Ez különböző immunválasz-ingereknek köszönhető, amelyeket vagy a valódi vírussal való találkozás, vagy egy vakcina okoz”

- magyarázta a CDC.

A fordulathoz az is hozzájárult, hogy az oltás által kiváltott immunitás hanyatlása sok embernél elkezdődött az emlékeztető oltás előtt - tették hozzá a tanulmány szerzői.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a direkt megfertőződés stratégiája az immunitás megszerzésének érdekében rendkívül veszélyes, mert súlyos szövődményekkel járhat, kórházi kezeléssel, hosszú távú egészségügyi problémákkal és akár halállal is, miközben a koronavírus vakcinák rendkívül biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak.

A vizsgálatot az emlékeztető oltások széles körben elérhetővé válása előtt végezték, még az omikron megjelenése előtt, amely jelenleg az új esetek több mint 99 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban. Ezért lehetséges, hogy továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a vakcinázás hatékonyabb, mint a fertőzést követő immunitás.

A CDC hangsúlyozta, hogy további vizsgálatokra van szükség az egyes változatokkal – köztük az omikronnal – szembeni fertőzés által biztosított védelem tartósságának vizsgálatára.

(Euronews/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!