Szijjártó a CNN-nek: titkosszolgálataink észlelték, hogy bizonyos országok befolyásolni akarják a választásokat
A külügyminiszter szerint a történelem során keletről, nyugatról is érkeztek hasonló kísérletek, és ezek ellen mindig fel kell lépni
Szijjártó a CNN-nek: titkosszolgálataink észlelték, hogy bizonyos országok befolyásolni akarják a választásokat

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2021. 11. 30.
Szijjártó Péter ismét interjút adott a CNN-nek, melynek során szóba került a magyar oltási kampány, Magyarország és az EU viharos viszonya, és az is, hogy a külügyminiszter valóban úgy gondolja-e, hogy az Egyesült Államok a magyar választások befolyásolásán dolgozik. Az interjút Szíjjártó Facebook-oldalán a következő üzenettel osztotta meg: 1 CNN interjú = 3 kérdés = 3 hamis állítás.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A CNN riportere először azzal kapcsolatban kérdezte a külügyminisztert, hogy a viszonylag alacsony átoltottság mellett hogyan igyekszik motiválni az embereket az oltakozásra, és igaz-e, hogy további Pfizer-vakcina adagokat kérnek az EU-tól.

Szijjártó Péter elmondta, az oltottsági arány jelenleg 70 százalékos, és nyilván szeretnének 100 százalékot, aminek minden feltétele adott, hiszen több milliónyi adag vakcina van még mindig raktáron.

Hozzátette, Magyarországon regisztráció nélkül, bármelyik oltóponton fel lehet venni az oltást.

"De van egy kategória, melyben jelenleg elsők vagyunk az Európai Unión belül, ez pedig a harmadik oltás, melyet körülbelül 35-36 százaléka azoknak, akik jogosultak rá, már megkaptak"

- tette világossá.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy már a pandémia elején gyorsan cselekedtünk és az első tagállamok között voltunk, akik elérték a 60 százalékos átoltottságot. 

A riporter itt fordult rá az EU-Magyarország kapcsolatok viharos voltával kapcsolatos kérdésekre. Egyesek antidemokratikus gyakorlattal vádolják az Orbán-kormányt, a Bizottság levélben fejezte ki a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait, mutatott rá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy természetesen válaszolni fognak a levélre, azonban Brüsszellel és az Európai Bizottsággal folytatott vitájuk ennél mélyebbre nyúlik.

Az ok, ami miatt súlyosbodnak a viták a külügyminiszter szerint az, hogy a két fél teljesen eltérően látja az Európai Unió jövőjét.

Brüsszel egyfajta Euurópai Egyesült Államokat szeretne, melyben csökkenne a tagállami hatáskör, Magyarország azonban ezt ellenzi.

A riporter kérdésére, hogy hogyan lehetnek egy olyan klub tagjai, ahol nem tartják be a játékszabályokat (melegellenesnek tekintett törvényeket fogadnak el, Orbán egyre több gazdasági megállapodás köt Kínával stb.), és miért is maradnának egy ilyen klub tagjai, Szijjártó kijelentette, fontos, hogy a tényekhez ragaszkodjanak.

Megerősítette, hogy elkötelezett tagjai vagyunk az Európai Uniónak, és az az érdekünk, hogy erős legyen, de nem úgy, hogy Európai Egyesült Államokat hozunk létre. Nagy az ideológiai vita is a liberális Unió és a jobboldali, konzervatív Magyarország között.

Világossá tette azt is ismételten, hogy szó sincs arról, hogy a gyermekvédelmi törvény melegellenes lenne. 

Tényleg beavatkozna Amerika a választásokba?

A riporter utoljára Szijjártó Pétert arról a tőle Financial Timesban idézett állításról kérdezte, melyben állítólag kijelentette, hogy az Egyesült Államok meg fog próbálni beavatkozni a soron következő magyar választásokba. Akérdésre, hogy valóban úgy hiszi-e, Amerika megpróbálja majd megbuktatni a régóta hatalmon levő jelenlegi kormányt,

Szijjártó leszögezte, fake news, hogy ő ilyet állított volna.

"Egy újabb klasszikus példa arra, hogyan terjesztenek az interneten álhíreket...olyan idézeteket adtak a számba, amit sosem mondtam"

- tette világossá.

A külügyminiszter hozzátette, ő csak arra kívánt utalni, hogy Közép-Európában mindig számítani kellett arra, hogy mind a nyugat, mind a kelet befolyásolni kívánja a régiót. 

"Sajnos erről szól a történelmünk, és levontuk a történelmi tanulságokat."

Szijjártó szerint továbbra is folyamatosan a befolyásolási kísérletek, és velünk is maradnak majd a jövőben is.

Hozzátette, vannak olyan nagykövetségek, akik kormányellenes cikkek megjelenését támogatják, és pályázati úton adnak pénzt a "szabad sajtónak", akik mindig a kormány ellen dolgoznak.

"Titkosszolgálataink már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, mely szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni akarják a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is."

A külügyminiszter szerint ezeknek a szolgálatoknak kötelességük fellépni az ilyen beavatkozási kísérletek ellen, és biztosítani, hogy csak magyarok dönthessenek a magyarok jövőjéről.

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!