Srí Lankán akkora benzinhiány van, hogy bezárták az iskolákat
Srí Lankán akkora benzinhiány van, hogy bezárták az iskolákat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 20.
A Srí Lanka-i hatóságok az ország évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válsága közepette bezáratták pénteken az iskolákat, és arra kérték a közhivatalnokokat, hogy az akut üzemanyaghiány és ebből következően a közlekedési nehézségek miatt ne menjenek dolgozni.

Kivéve azok, akik a legfontosabb szolgáltatásokat látják el.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az állami és az akkreditált magániskolák szintén bezártak pénteken, miközben országszerte emberek ezrei napokig állnak sorban az üzemanyagtöltő állomásokon. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik.

A kormány az elmúlt hónapokban nehezen teremtette elő a pénzt az üzemanyag, a gáz és más alapvető élelmiszerek importjára, mert a szigetország a csőd szélén áll.

A gazdasági nehézségek politikai válságot idéztek elő, a kormánynak széles körű tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznie.

A tüntetők rendszeresen eltorlaszolják a főutakat, üzemanyagot követelnek, és egyes országrészekben az árukért folyó versengés tettlegességig fajul a tévék felvételei szerint.

A hatóságok országos áramkorlátozást is bejelentettek, amely naponta akár négy órát is elérhet, mert nem tudnak elegendő üzemanyagot szállítani az erőművekbe.

Srí Lanka felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes körülbelül 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését.

Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

A pénzügyminisztérium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható devizatartaléka van. A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

Srí Lanka új miniszterelnöke, Ranil Vikremeszinghe pénteken kinevezett kilenc új minisztert, köztük egyet-egyet az egészségügyi, a kereskedelmi és az idegenforgalmi tárca élére, pénzügyminisztert azonban nem jelölt, a tárcát valószínűleg ő maga tölti majd be.

(Hetek/MTI)

forrás: Hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!