Törölhetik a kommunista tömeggyilkosságokról szóló szócikket a Wikipediáról
A szerkesztői szerint a Sztálin, Mao Ce-tung, Pol Pot és Kim Dzsong-Il alatti tömeggyilkosságokról szóló szöveg „antikommunista elfogultságot" mutat
Törölhetik a kommunista tömeggyilkosságokról szóló szócikket a Wikipediáról

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 03.
Antikommunista elfogultságra hivatkozva törölné a Wikipédia a kommunizmus alatti tömeggyilkosságokról szóló szócikkét. Az oldalt, amely a Szovjetunióban, Kínában, Észak-Koreában és számos más országban kommunista rezsimek alatt élő emberek tízmillióinak halálát ismertette, azért fenyegette az eltávolítás veszélye, mivel számos szerkesztő megkérdőjelezte tényszerűségét.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A kommunizmus közvetlenül több mint 100 millió ember halálához vezetett, különféle katasztrofális politikai döntések következtében, amelyek többek között tömeges éhezést okoznak. A holodomor során ukránok millióit éheztették halálra azon szovjet politika következtében, amely az úgynevezett „kulákok” halálát és jogfosztását követelte.

Kínában Mao elnök katasztrofális „Négy kártevő” kampánya, amely az úgynevezett „Nagy ugrás” része volt 1958 és 1962 között, a verebek kiirtására szólított fel, ami súlyos ökológiai egyensúlyhiányhoz, majd  a nagy kínai éhínséghez vezetett, melynek során 60 millió ember halt éhen.

A szóban forgó Wikipédia-oldal a kommunista rezsimet alatti tömeggyilkosságok címszó alatt Sztálin, Pol Pot, Mao Cetung és Kim Dzsong-Il tetteit mutatja be, a szerkesztők szerint "antikommunista" elfogultsággal.

A Wikipédia adminisztrátorai most azt fontolgatják, megszüntessék-e emiatt a szócikket, vagy sem.

Érdekes módon az "Antikommunista tömeggyilkosságok" szócikk semmiféle hasonló semlegességgel kapcsolatos vitát nem generált. Éppen emiatt sokak úgy tekintenek az oldalra, mint ami kommunista párti perspektívát képvisel, miközben igyekszik démonizálni a kapitalizmust, a gyarmatosítást és a nyugati civilizációt.

A kommunista rezsimek rémtetteiről szóló szócikket ennélfogva a következő fejléccel látták el: "ezen szócikk semlegessége vitatott, a szócikk törlése elbírálás alatt a Wikipédia törlési politikájának megfelelően."

A Telegraph részletesen leírja, hogy azok, akik az oldal törlését szeretnék, azt állítják, hogy az antikommunista elfogultság nyilvánvalóvá válik abból, hogy azt

"az üzenetet képviseli, hogy a kommunizmus ideológiája valamilyen módon eredendően erőszakos”.

Mások szerint "nem szabad olyan leegyszerűsített előfeltevésekhez folyamodni, amelyek szerint az eseményeket bármilyen konkrét ideológia vezérli”.

(Telegraph/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!