Rendkívüli bejelentés: szombat déltől csak magántulajdonú autók tankolhatnak kedvezményesen
Egyedül a taxik és a mezőgazdasági erőgépek jelentenek kivételt
Rendkívüli bejelentés: szombat déltől csak magántulajdonú autók tankolhatnak kedvezményesen

Fotó: MTI/Illyés Tibor

2022. 07. 30.
Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható.

Elmondta, a rendelet még szombaton megjelenik.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy

karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát.

Hozzátette: az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.

Azt előre nem tudja a kormány megmondani, hogy meddig tart majd a finomító karbantartása, legjobb esetben is egy hónapig, de előfordulhat, hogy elhúzódik. Szükség esetén kénytelenek több mennyiséget is felszabadítani a stratégiai készletekből, ami viszont éppen arra van fenntartva, hogy akár a háborús rendkívüli időszakban fennálló ellátási nehézségek esetén azt felhasználják. 

Gulyás Gergelyt megkérdezték az augusztusi tüzijátékok esetleges lemondásával kapcsolatban. A miniszter erre úgy válaszolt, hogy a szükséges beszerzéseket már április-májusban megtették, így nem jelentene spórlást, ha a meglevő rakétákat nem lövik fel. 

Menekülni kell a gáztól

Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón.

Gulyás Gergely hozzátette: mindez szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára.

Kijelentette ugyanakkor: Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.

Szólt arról is, hogy

minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, "a gáztól valóban menekülni érdemes".

Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!