Koronavírus: bezártak Ausztriában a pünkösdi gyülekezetek
A 16 ezer tagot számláló közösségben több fertőzést és fertőzésgyanús-esetet azonosítottak
Koronavírus: bezártak Ausztriában a pünkösdi gyülekezetek

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 16.
Ausztriában az aktív koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt héten drasztikusan emelkedett, jelenleg 1269 aktív esettel számolnak. A szomszédoknál a kialakult gócpontok nagy része a média információi szerint felekezeti tagokhoz és húsüzemben dolgozókhoz köthetőek.

Szerdán Ausztria legnagyobb pünkösdi gyülekezetében, a "Pünkösdi Isten Egyházában" a koronavírussal fertőzöttek száma négyről kilenc főre emelkedett. A közel 1300 tagot számláló gyülekezetben jelenleg is folyik kontaktkutatás, eddig mindösszesen 270 főnél végeztek koronavírus-tesztet és rendeltek el házi karantént. Az egyházi vezetők az istentiszteleti helyek teljes lezárását látták bölcs megoldásnak.

„Szombaton értesültünk a Wiener Neustadt-i fertőzésekről, melyet követően azt az azonnali döntést hoztuk meg, hogy az összes pünkösdi gyülekezetet bezárjuk”

 

- nyilatkozta Ion Paderetu, az osztrák pünkösdi egyházak ernyőszervezetének szóvivője.

Paderetu elmondása szerint a gyülekezetek várhatóan augusztus elejétől ismét látogathatóak lesznek, ez azonban függ az aktuális fertőzöttek számától és a járványhelyzet alakulásától is. A szervezet által meghozott intézkedés 37 gyülekezetben összesen 16.200 hívőt érint.

Az egyházakban kialakult gócpontok kérdése egyébként már hetek óta foglalkoztatja az osztrák egészségügyi hatóságokat, miután a Felső-Ausztriában kialakult gócpont kialakulása információik szerint is egy román állampolgárok által istentiszteletre vezethető vissza. A tartomány vezetésének emiatt ismét szigorú intézkedéseket kellet bevezetnie, a kereskedelemben, a hivatalokban és a tömegközlekedési eszközökön ismét kötelező a maszk viselése, valamint számos iskolát és óvodát is ideiglenesen bezártak. 

Az osztrák kormány a növekvő számok ellenére sem kívánja karantén alá vonni az országot, a második hullám esetére lokális szigorításokat fognak alkalmazni, melyhez az egyes területeken aktív fertőzöttek számát mutató „lámparendszert” is várhatóan hamarosan bevezetik.

(ORF
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!