Akkora hőség tombol világszerte, hogy már az utak és háztetők is megolvadnak
Szlovénia a történetének legpusztítóbb tűzvészével küzd
Akkora hőség tombol világszerte, hogy már az utak és háztetők is megolvadnak

Ilusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 22.
A hetek óta tartó extrém időjárási körülményeket világszerte megsínyli a sok helyen felújításra szoruló infrastruktúra, és sok helyen erdőtüzek is pusztítanak.

Az Egyesült Királyságban kedden rekord meleg volt, a hőmérséklet elérte a 40 fokot is. A hőség a londoni Luton repteret is elérte, ahol a leszállópályát le kellett zárni, mert megolvadt a burkolat.

Londonban a hőség elleni védelem érdekében fényvisszaverő fóliával vontak be egy hidat, hogy megelőzzék az extrém hőtágulást, és hűteni tudják a szerkezetet. A vasúttársaság elkezdte a városban fehérre festeni a síneket, hogy kevesebb hőt nyeljenek el, így kisebb az esélye a műszaki meghibásodásnak és a járatkéséseknek.

Kínában a nagy hőség legalább 900 millió embert érint. A 31 milliós lakosú Csungkingben akkora volt egyik nap a forróság, hogy egy múzeum tetőjén megolvadt a kátrány és potyogni kezdtek a cserepek, de több mint 80 másik  városban is a legmagasabb riasztási fokozat van érvényben.

Az egyesült államokbeli Texasban az aszály és a magas hőmérséklet miatt idén szokatlanul magas a csőtörések száma, három hónap alatt már 221 alkalommal kellett a szakembereknek beavatkozniuk a vízhálózat meghibásodása miatt.

Közben Szlovénia a történetének legpusztítóbb tűzvészével küzd. Több mint ezer tűzoltó, több száz rendőr és katona és helikopterek is oltják a tüzet a szlovén-olasz határon, ahol napok óta tombolnak a lángok.

Az oltásban olasz, horvát, osztrák és szlovák repülőgépek is segítik a helyi tűzoltók munkáját. A tűz több mint kétezer hektáros területen pusztít.

Három határmenti településről, Vojscicáról, Temnicáról és Noveláról evakuálni kellett a lakosságot. Marjan Sarec védelmi miniszter szerint a tűz nem veszélyezteti a lakóházakat, de a sűrű füst miatt nem ajánlatos az érintett térségben tartózkodni.

A hivatalos szervek munkáját az is nehezíti, hogy a tűz sújtotta területen több, a korábbi háborúkból fennmaradt, fel nem robbant gránát és akna található, melyek a hő hatására felrobbannak.

(CNN / MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!