hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szellem a gépben?
Új kihívások: világot felforgató technológiák

2019. 01. 18.
Mi jöhet az okostelefonok, az okosórák és a közösségi média forradalma után? Mintha kifulladóban lenne a technológiai fejlődés egy évtizede tartó felívelő időszaka (lásd keretes írásunkat). A láthatáron van-e már egy új, mindent felforgató, innovatív technológia?

 

„Most először hozhatunk létre olyan jelentős technológiát, amellyel örökre leszámolhatunk a szegénységgel, betegséggel és háborúval – de akár… megszülethet egy kafkai, mindent uraló világállam is, amelynek hatalmát soha többé nem lehet megdönteni...” – így ír Max Tegmark, az amerikai MIT elitegyetem fizikaprofesszora a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő potenciálról és veszélyekről. Az Élet 3.0 – Embernek lenni a mesterséges intelligencia korában című – nemrég magyarul is megjelent – könyvében Tegmark beszámol az MI-kutatás trendjeiről és céljairól. A professzor a globális MI-kutatást összefogó Future of Life (Élet Jövője) intézet vezetője, amelyet olyanok támogattak és támogatnak, mint Stephen Hawking, Elon Musk, vagy Morgan Freeman.

 A szerző szerint az MI kutatása és létrehozása „korunk legfontosabb vitája”. „Csak idő kérdése az emberfeletti általános mesterséges intelligencia megalkotása, ami a korábbi technológiáknál sokkal radikálisabban fogja átalakítani az életünket” – olvasható a könyvben. „A kö­zeljövőben gyökeresen megváltoznak mindennapjaink, akárcsak az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a hadászat és a jogrendszer, a magántulajdon és a munkahelyek megszűnésével pedig a gazdaságban ma érvényesülő elvek is értelmüket vesztik.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!