hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az új keresztény cionizmus
Amerikai teológiai lap: globális mozgalom lett Izrael támogatása

2017. 08. 24.
„A keresztény cionista vezetők az elmúlt 40 évben túlnyomórészt amerikai, fehér emberek, akiket az apokaliptikus teológia mélyen befolyásolt. A keresztény cionizmus új képviselői azonban többnyire nem amerikaiak, többségük nem fehér, nem angol anyanyelvű és nem foglalkozik kiemelten a végidők eseményeivel” – írta az egyik legbefolyásosabb amerikai teológiai magazin, a First Things. David Hummel írása azokra a változásokra hívja fel a figyelmet, amelyek a bibliai alapú filoszemita mozgalmat globálissá tették. Erre egyik példaként a szerző Magyarországot említi, és a lap felkérte Németh Sándort, hogy ossza meg gondolatait a témában. A lelkész válasza a First Things őszi számában jelenik meg.

„Ez az eltolódás olyan változásokra utal, amelyek jelenleg zajlanak a keresztények és Izrael kapcsolatában. Izrael a harmadik világban talált potenciális szövetségeseket, akik jelentősen többen vannak, mint az amerikai keresztény cionisták. Nem annyira az apokalipszis, mint inkább a nemzeti alapon álló prosperitás teológiája hajtja őket. Mindez a kereszténység napjainkban leggyorsabban növekvő ágazatának, a pünkösdi mozgalomnak egy új vonulata” – írja Hummel, aki szerint az új keresztény cionizmus „olyan országokban, mint Brazília, Nigéria és Kína nem csak egy figyelemreméltó vallási mozgalom. Lehet ennek fontos geopolitikai jelentősége is. Az elmúlt 70 év nagy részében és különösen a ’67-es arab–izraeli háború után a harmadik világ, beleértve a Közel-Keletet, Latin-Amerikát, Afrikát és Ázsiát, rendszerint ellenséges volt Izrael irányában olyan nemzetközi fórumokon, mint az ENSZ közgyűlése. Több országnak, köztük a Közel-Kelet legtöbb államának, még mindig nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel. Az Izraelhez való viszony azonban változhat, annak köszönhetően, hogy a pünkösdi kereszténység és a keresztény cionizmus egyre jobban terjed.”

A First Things szerzője emlékeztet rá, hogy az elmúlt évtizedekben a pünkösdi-evangéliumi kereszténységben népszerűvé vált az ún. „bővölködés evangéliuma”, amelynek fókusza azonban mára túllépett a személyes szintű prosperitás céljain. „Elsősorban az Egyesült Államokon kívül élő pünkösdiek a bővölködés evangéliumából egy közösségi szemléletű megközelítést ragadtak meg: Isten egész nemzeteknek is ad anyagi áldásokat. Az Ószövetség Istent úgy mutatja be, hogy Izraelt a cselekedetei alapján jutalmazza vagy bünteti. Más nemzeteket viszont az Izraelhez fűződő cselekedeteik alapján jutalmazza vagy bünteti. Ez a tanítás a legnagyobb pünkösdi felekezetekben, nemzetközi csoportokban, és keresztény televíziós csatornákon is megjelenik.

Válaszlevél Budapestről

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!