hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új kezdet, sok imával
Beiktatták az Egyesült Államok 45. elnökét

2017. 01. 26.
„Négy fantasztikus évünk lesz” – ezt ígérte Donald Trump beiktatásának előestéjén a támogatóiknak tartott egyik vacsorán. Ezt a beszédet Trump még civil állampolgárként tartotta, de miután január 20-án pontban délben elmondta az alkotmányban előírt esküszöveget, már mint az Egyesült Államok 45. elnöke beszélt a Kapitólium előtt felállított pódiumon. A beiktatás napja az amerikai politikai hagyomány szerint a békés hatalomátadás ünnepe, ezt fejezi ki, hogy a Fehér Ház új lakója a leköszönő elnök jelenlétében teszi le az esküt és mondja el a beiktatási beszédét. A nap másik jellegzetessége, hogy Isten segítségét és áldását kérik az új elnökre és kormányzatára. Idén a szokottnál is több ima hangzott el, mert Trump rekordszámú – összesen hat – egyházi személyt kért fel áldásmondásra.

1937, az alkotmány XX. kiegészítésének elfogadása óta az újonnan megválasztott vagy újraválasztott elnököt a választásokat követő év januárjának 20. napján iktatják be (ez általában a Legfelsőbb Bíróság elnökének feladata). Az idei sorrendben az 58. ilyen esemény volt, Trump pedig a 45. amerikai elnökként lépett hivatalába.

„Én, Donald John Trump ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát. Isten engem úgy segéljen!” – ismételte az új elnök John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke után. Trump kezét arra a két Bibliára helyezte, amelyet felesége, Melania tartott: az egyik a nagyanyjától kilencévesen kapott Szentírás, a másik pedig Abraham Lincoln elnök Bibliája, amit 1861-es beiktatásakor használt.

Ez volt az a pillanat, amire Trump másfél éve készül, azóta, hogy 2015 nyarán a New York-i Trump Tower halljában bejelentette indulását. Abban a pillanatban, hogy kimondta az eskü utolsó szavát, az alkotmány szerint megtörtént a hatalom átadása. És ezt nem csak jelképesen kell érteni. Egészen addig az elnök kijelölt munkatársa a nukleáris kódokat tartalmazó bőrönddel Barack Obama mögött állt néhány méterrel, ettől kezdve azonban Donald Trumpot követi. (Obama kihasználta hivatali idejének utolsó perceit is, például január 20-án délelőtt 221 millió dollár átutalásáról intézkedett  a Palesztin Hatóság számára.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!