hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európának szüksége van egy kurd államra
Interjú a Szíriai Kurd Nemzetgyűlés elnökével, Sherkoh Abbasszal

2017. 01. 13.
A kurdok lehetnek a feloldhatatlan ellentétek által felszabdalt Közel-Keleten a stabilizáló erő – állítja a Heteknek adott interjúban Sherkoh Abbas, a Szíriai Kurd Nemzetgyűlés elnöke. A kurd vezető szerint egy autonóm Kurdisztán megakadályozná a neooszmán birodalom kialakulását, és útját állná a radikális szunnita arab államok, valamint az iráni síita félhold kiépülésének is.

Kiket képvisel az ön által irányított szervezet és milyen célokért küzdenek?

– Ernyőszervezetként működünk, több kurd csoportot képviselünk. 2006-ban alakultunk, és még abban az évben felvettük a kapcsolatot az amerikai kongresszussal és az Európai Unió képviseletével is. A célunk az, hogy egy szervezeten belül fogjuk össze a különböző civil, törzsi és vallási vezetőket, politikai aktivistákat, nem kormányzati szervezeteket és pártokat. Színes tagságunk van tehát, de abban egyetértünk, hogy a demokráciát és a szövetségi berendezkedést támogatjuk Szíriában, amelyen belül a kurdok számára is biztosítják az alapvető jogokat. Szemben állunk a kormányzó Baath Párttal és a radikális iszlámot képviselő csoportokkal is.

Jelenleg a kurdok elnyomott kisebbség Szíriában, megfosztottak bennünket a jogainktól. Hivatalosan 8-12 százalék közé becsülik a szíriai kurd etnikumot, de valójában sokkal többen vagyunk, a 20 százalékot is elérheti a kurdok ará-nya. Az Aszad-kormányzat szándékosan lefelé torzítja a statisztikákat, de például amikor az ötvenes évek végén a szovjetek saját felmérést végeztek, a lakosság közel egyharmada kurdnak vallotta magát. Az arab nacionalizmus azonban megfosztott bennünket a jogainktól, és arra kényszerítettek bennünket, hogy az arab nyelvet használjuk, és az arab kultúrát sajátítsuk el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!