hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dogmákkal a hit ellen
Az új ateizmus vallásháborúja

2017. 01. 05.
Gyakorlatilag húsz éve tart már az a technológiai és tudományos forradalom, amely az eltelt időszakban teljesen átformálta a világot, és amelynek következtében a hétköznapi életünk, szokásaink és jövőképünk is teljesen átalakult. A mindennapi élet átalakulása mellett ez a forradalom egy olyan új és egyre erősödő világnézetet – új ateizmus – is kitermelt, amely mára milliók számára vált meghatározó eszmerendszerré, anélkül, hogy ezt észlelték volna.

Bár felbukkanása a tudomány és a technológiai fejlődés felgyorsulásához kapcsolódik, az új ateizmus elsősorban nem egy tudományos világnézet, hanem egy olyan ideológiai rendszer, amely maga is vallási jegyekkel rendelkezik: megvan a saját dogmatikája, megvannak az apostolai, prófétái és evangélistái, jelen van benne a vallási türelmetlenség, és gyakorlatilag vallásháborút is folytat.

A dogma

Az új ateizmus centrális dogmája tulajdonképpen igen egyszerű: a tudomány mindent megmagyaráz, mindenre választ ad, tisztán tudományos alapokon nemcsak az univerzum működése írható le, hanem létezésének oka is. Ezt a centrális dogmát a legtömörebben Peter Atkins híres brit vegyészprofesszor fogalmazta meg, aki szerint „semmi okunk, hogy azt gondoljuk, a tudomány nem tud megbirkózni a létezés minden aspektusával. Csak a vallásos emberek – akik közé nemcsak az előítélettel rendelkező hívőket, hanem az alulinformált embere­ket is sorolom – remélik azt, hogy akár a fizikai univerzumnak, akár a megtapasztalások univerzumának van egy olyan sötét szeglete, amelyet a tudomány nem tud megvilágítani. A tudomány ezzel szemben semmilyen akadályt nem ismer…”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!