hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrázó könyv a keresztények szenvedéseiről
Mártírok Jézusért

2016. 08. 04.
Miután az Iszlám Államnak hűséget esküdött két fiatal terrorista lefejezett egy idős katolikus papot Normandiában, több elemző azt állította, hogy új fejezet kezdődött a terrorszervezet történetében, nevezetesen az, hogy most már nyíltan keresztények ellen támadnak. Valójában azonban egy tavaly megjelent kutatás szerint a világon minden öt percben meggyilkolnak egy keresztényt a hite miatt, és ebben az Iszlám Állam mellett más csoportok is jelentős szerepet játszanak. A mai mártírokról írt könyvet a Vértanúk Hangja keresztény jogvédő szervezet. A tavasszal megjelent, nagy sikerű I Am N (N vagyok) című kötetet – amelyben tragikus veszteségekről és csodálatos szabadulásokról beszélnek szemtanúk - ősszel magyarul is kiadja a Patmos Records Kiadó. Részlet a könyvből, arról a napról, amikor az Iszlám Állam elfoglalta az iraki Moszul városát.

2014 júniusa olyan volt, mint bármely más nap az iraki Moszulban: forró és poros, emberektől, forgalomtól, árusok zajától nyüzsgő. Az emberek tódultak a piacokra Irak második legnagyobb, hatszázhatvanezer fős városában. A forgalmas utcákon autók kürtjének zaja hallatszott, és a lárma a nap folyamán egyre csak fokozódott. Délre már olyan zaj volt, mintha feketerigók egész raja lepte volna el a várost.

Ekkor történt, hogy a hatvanöt éves Abu Fadi, aki Moszulban született, és csak néhány kilométerre lakott a várostól, egy mindent megváltoztató telefonhívást kapott. Némelyek számára egy ilyen hívás azt jelentette, hogy életük végső szakaszába érkezett. Sokszor szó szerint az életük végét. „Abu – szólt egy barátja arabul –, jön az Iszlám Állam! Megbízható forrásból tudjuk. Ma van a napja.” Már hetek óta terjedt a pletyka, hogy az ISIS önjelölt terroristái, akik már más iraki városokat is feldúltak, Moszult szemelték ki a következő célpontként. Itt élt Abu édesanyja, Sara, és nővére, Dleen. Keresztényként nagy veszély leselkedett rájuk. Az ISIS gyűlöli az embe-reket, de különösen a keresztényeket. A Jézusban hívők számára ultimátumot adnak, miszerint választhatnak: áttérnek az iszlámra, fizetik a rendkívül magas adót, elmennek, vagy megölik őket.

„Hogyan szabadíthatnánk ki anyámat és a testvéremet?” – kérdezte Abu. Mindkét nő mozgássérült volt, csak kerekesszékkel tudtak közlekedni. „Nem lesz könnyű – válaszolt barátja. – Ha pedig Moszul elesik, nemsokára a te városod következik. Nagyon kell imádkoznunk, Abu.” Ekkor hatalmas robaj szakította félbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!